Svenskar döms till livstid för mord i Köpenhamn

Mordoffret samt mordplatsen. Bild: Google Street View/Privat
  • Tisdag 7 nov 2023 2023-11-07
E-post

Den svenska medborgaren Mio Noa Jonathan Tunryd, 20, och Pa Malick Scheer Faal, 22, medborgare i både Danmark och Sverige, döms av en domstol i Köpenhamn mot sitt nekande till livstids fängelse för mord på Salam Al-Jawahiri, 36, på Kaalundsgade i Vesterbro i Köpenhamn den 4 februari 2022, rapporterar Ekstrabladet

Mordoffret Salam Al-Jawahiri var även han svensk medborgare, men flyttade till Köpenhamn efter att ha överlevt ett mordförsök i Ängleholm år 2020 som svensk polis lyckades avvärja efter att ha knäckt krypteringstjänsten Encrochat.

Den 4 februari vandrade han på Kaalundsgade när två män närmade sig honom bakifrån. Vid korsningen Vesterbrogade och Kaalundsgade avlossade en av männen avlossade minst två skott på nära avstånd mot Al-Jawahiri, som träffades vid högra örat av ett skott som passerade genom hans skalle, samt ett skott som träffade i ena skinkan och sedan skadade levern och tunntarmen.

Både Faal och Tunryd nekar till brott, men Faal har erkänt att han var på platsen när Al-Jawahiri sköts ihjäl. Enligt åklagare Jakob Nielsen var det Tunryd som avlossade skotten, men båda åtalde ska dömas för mord då de agerat gemensamt och i samförstånd, en linje rätten gick på med sin fällande dom.

Enligt åtalet motiverades mordet av en pågående gängkonflikt i Malmö mellan kriminella gäng från stadsdelarna Krokbäck respektive Holma, en konflikt som pågått sedan 2017.

I januari i år dömdes Faal av Malmö tingsrätt till två års fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor på två punkter. Faal friades från flera åtalspunkter om allmänfarlig ödeläggelse och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Även Tuntyd åtalades för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och allmänfarlig ödeläggelse vid samma tillfälle, men friades på samtliga punkter. Brotten som Faal och Tunryd åtalades för misstänktes ingå i en annan gängkonflikt i Malmö.

Läs även: Uppgift: Foxtrot-man ihjälskjuten i Sarajevo tre svenska medborgare gripna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag