Uppgift: Foxtrot-man ihjälskjuten i Sarajevo – tre svenska medborgare gripna

Foto: Pixabay
  • Onsdag 1 nov 2023 2023-11-01
E-post

En svensk medborgare i 30-årsåldern med koppling till det kriminella gänget Foxtrot har skjutits ihjäl i Bosniens huvudstad Sarajevo, och tre svenska medborgare har gripits som misstänkta för mord, rapporterar flera medier.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter och bosniska medier ska den mördade mannen ha en nyckelropp i Foxtrotnätverket och nära band till gängledaren Rawa Majid. 

Mordet skedde under tisdag eftermiddag, och ett vittne säger till SVT Nyheter att 10 till 15 skott avfyrades av två maskerade män på cykel,

– Jag satt och åt på en restaurang när jag hörde skottlossning och sprang ut. Då ser jag en kille ligga på marken, säger vittnet.

Ytterligare en svensk medborgare, som är i tjugoårsåldern, har ”mindre allvarliga skador i magområdet” säger Mersiha Novalić, talesperson för polisen i Sarajevo, till Dagens Nyheter.

Novalić bekräftar även för Dagens Nyheter att tre svenska medborgare har gripits.

– De misstänks alla för mord. Den första som greps är i 25-årsåldern och greps i går kväll. De andra kan jag inte gå ut med några detaljer om, säger han till tidningen.

Sedan en tid tillbaka pågår en blodig internkonflikt i det kriminella nätverket Foxtrot mellan ledaren Rawa Maijid och hans tidigare allierade Ismail Abdo. Bland annat har Abdos mamma mördats, och nyligen sköts sammanlagt tre personer ihjäl under heminvasioner i Stockholmsområdet.

I det första fallet sköts en småbarnsfar helt utan gängkopplingar ihjäl, en mamma skadades allvarligt och ett barn skadades lindrigt i vad polisen tror är en ”felskjutning”, alltså att mördaren tagit fel på person.

Följande natt sköts två kvinnor ihjäl under en ny heminvasion. I det fallet hade mannen i familjen, som inte skadades, släktband med en gängkriminell man med kopplingar till den pågående konflikten.

En 16-årig pojke som var på rymmen från HVB-hem misstänks för de tre morden.

Läs även: 16-åring begärs häktad – misstänks för tre gängmord på oskyldiga

Läs även: Två kvinnor ihjälskjutna i hem-invasion – kopplas till räv-kriget

Läs även: Pappa död, mamma och barn skadade när oskyldig familjs bostad attackerades i gängkriget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag