Svenske tennishjälten: ”Tycker inte att det borde finnas länder”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 3 jun 2019 2019-06-03
E-post

USA I en intervju för Kvällsposten säger det före detta tennisproffset Mats Wilander att han skulle föredra om gränserna mellan världens länder suddades ut. Samtidigt drar han en lans för murbyggaren Donald Trump.

Mats Wilander har bott i USA under en längre tid och menar att det är svårt att anpassa sig till landet fullt ut. Hur bra han än blir på engelskan finns det alltid subtila budskap i språket och kulturen som han missar, och det gör att han saknar Sverige.

– Men jag lever i världen. Jag tycker inte att det borde finnas länder över huvud taget. Jag tycker att kulturer ska finnas kvar men inte länder, säger Wilander till Kvällspostens reporter som frågar hur han tror att världen skulle fungera då.

– I vissa delar av världen är det ju så att man inte vill ha länder och i vissa delar vill man det. Det handlar väl om att kunna få ihop olika kulturer.

Mats Wilander får frågan om vad han tycker om USA:s president Donald Trump, som driver en tuff linje i invandringsfrågan och gick till val på att bygga en mur mot Mexiko. Tennislegendaren resonerar kring att Trump ”gör att du får se en annan sida av det hela”.

– Jag tycker inte att det är så mycket som han gör som jag håller med om men du måste visa den sidan också för den sidan finns i USA, det finns folk där som tycker att han är helt okej. Han behövs för dem men kanske inte för oss. Men han behövs på något sätt för att det ska bli annorlunda nästa gång, tycker jag. Det är säkert samma i Sverige. Man måste ha båda sidorna så att det blir någon slags mittengång. Och i vanliga fall blir det bäst i mitten.

Mats Wilander slog igenom 1982 som 17-åring när han vann Franska öppna mästerskapen på Roland Garros. Tillsammans med bland andra Stefan Edberg, Anders Järryd, Mikael Pernfors och Joakim Nyström utgjorde han det svenska tennisundret som dominerade det sena 1980-talet. 1988 kröntes Wilanders karriär med tre Grand Slam-titlar under ett år – Australiska, Franska öppna och US Open. Det året lyckades han också nå längst upp på världsrankingen.

Läs även: Trump Twitterhyllar USA:s bögar och lesbianer – vill avkriminalisera homosexualitet i alla länder

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag