”Sverige är värre än Irak” – hon giftes bort som 12-åring men mannen får behålla barnen

Foto: Flickr
  • Tisdag 3 apr 2018 2018-04-03
E-post 2962

GÖTEBORG Som 12-åring giftes Amanda bort och blev barnbrud åt sin äldre kusin. Nu är hon 24 år, bor i Göteborg och har förlorat vårdnaden av barnen till mannen som bor i Irak.

Stockholms tingsrätt bedömde att Amandas barn har det bättre hos fadern eftersom de har bott hos honom länge. Hela bakgrunden kring barnäktenskapet tillmättes ingen betydelse i domen. Nu träder Amanda fram i Göteborgs-Posten för att berätta sin historia.

– Jag vill visa svenskarna att jag och alla andra tjejer i min situation finns på riktigt. Och jag vill att Sverige börjar lyssna. Det här sker idag. Svenska myndigheter gjorde inget för mig. Det här är inget fritt land. Inget land för kvinnors rättigheter. Sverige är värre än Irak, säger hon.

Amanda har fått beskedet att hovrätten inte kommer att ompröva fallet. Nu tänker hon överklaga till Högsta domstolen. En av anledningarna till att mannen ville ha ensam vårdnad av barnen var så att han kunde komma till Sverige.

– Det går inte att förstå hur svensk domstol tänker. Han gifte sig med ett barn. Våldtog mig. Gjorde mig till mamma. Tog barnen ifrån mig. Och nu låter ni honom vinna så att han kan komma hit? säger Amanda.

Säger att han inte visste

13 år gammal fick hon sin kusins första barn, och hon berättar hur han tvingade henne till sex och att bära slöja. Senare lät mannens släkt henne skilja sig från honom till priset av att barnen lämnades i Irak. Trots det har hon stått som ensam vårdnadshavare av barnen i Sverige, men nu har tingsrätten alltså ändrat på det.

I domstolen har mannen hävdat att han inte visste hur gammal Amanda var när de gifte sig. Hon säger att han ljuger och att han självklart visste om det. Den hederskontext som omger fallet togs inte upp i domen. Man har heller inte utrett hur barnen mår i Irak.

– Jag trodde aldrig att något sånt här kunde hända i Sverige. Jag trodde att Sverige skulle skydda kvinnor som mig. Det är lätt för en svensk att säga att Sverige är ett fritt land. Men det är det inte, säger Amanda.

Läs även: Centerislamisten fick vara kvar trots varningar – partiet behövde fler invandrare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag