Sverige ska genomföra första folkräkningen på 33 år

Bild: Regeringen.se
  • Torsdag 30 mar 2023 2023-03-30
E-post 0

Sverige ska genomföra en ny nationell folkräkning meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Jimmie Åkesson (SD) på en pressträff på torsdagen.

Sverige har en månghundraårig tradition av folkbokföring men till följd av ansvarslös migration och kravlös integrationspolitik i decennier har vi i stor grad tappat kontroller över hur många och vilka som bor i vårt land, säger Åkesson.

Redan i höstbudgeten avsatte regeringen 75 miljoner extra till Skatteverket för att påbörja kontroller, och enligt Svantesson har sammanlagt drygt 500 miljoner kronor har avsatts för folkräkningen.

Uppdraget att få en bättre bild av vilka som befinner sig i landet har getts till Skatteverket, och i september ska myndigheten återkomma med förslag på fler verktyg som kan behövas

– Det här innebär inte att dörrar ska knackas. Utan vi ger Skatteverket flera olika verktyg nu för att få ordning på folkbokföringen. Vi hoppas i slutet av mandatperioden ha mycket bättre koll på vilka som befinner sig i landet, säger Svantesson.

Den senaste folkräkningen skedde år 1990. Den folkräkningen genomfördes genom att Statistiska centralbyrån skickade ut blanketter till landets hushåll.

Läs även: S-topp välkomnar blågul folkräkning

Läs även: Mathiasson: Gärna en folkräkning, men det är bara en bra början

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag