Sverige sämst i Norden på att ta hand om ukrainska flyktingar

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet/Nyheter Idag
  • Tisdag 20 dec 2022 2022-12-20
E-post

Sverige är på flera viktiga punkter sämst i Norden på att ta hand om ukrainska flyktingar, enligt en rapport från Nordiska ministerrådet och UNHCR.

Sverige betalar ut sämst dagsersättning till ukrainska flyktingar, erbjuder dem inte full tillgång till vården och erbjuder inte introduktionsprogram eller språkundervisning, vilket Norge, Finland och Danmark gör.

– Om det här forlöper under väldigt lång tid är det klart att vi behöver se över villkoren. Men jag vill framhålla det som faktiskt görs, det satsas väldigt mycket för att ukrainarna ska komma in i samhället och på arbetsmarknaden, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard till SVT.

Hennes föregångare på ministerposten Anders Ygeman (S) försvarade den låga dagsersättningen till ukrainska flyktingar i april i år med att man inte vill att de ukrainska flyktingarna ska ”fastna i ett bidragsberoende”.

– Det är klart att det inte är mycket pengar men vi vill inte att någon ska fastna i ett bidragsberoende i Sverige, sade Ygeman till Svenska Dagbladet.

Från att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari fram till den 1 november i år har över 158 200 ukrainska flyktingar sökt skydd i de de nordiska länderna. Flest, 47 000, har ansökt om skydd i Sverige,  medan det lägsta antalet, 1 700, har ansökt om skydd på Island.

Läs även: Inga pengar till ukrainska flyktingar: ”Vill inte att någon ska fastna i ett bidragsberoende”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag