Sverigedemokraterna i topp i Yougovs senaste mätning

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 19 jul 2018 2018-07-19
E-post 1368

SVERIGE Sverigedemokraterna behåller ledningen i Yougov/Metros senaste opinionsmätning. Samtidigt ökar kategorin ”övrigt” rejält.

SD minskar med 2,8 procentenheter jämfört med Yougovs junimätning, men behåller ändå ledningen med 25,7 procent. På andra plats kommer Socialdemokraterna med 21,2 procent, följt av Moderaterna på 15,9 procent.

Både Kristdemokraterna och Miljöpartiet ligger strax under fyraprocentsspärren och skulle alltså åka ur riksdagen om detta var valresultatet.

Kategorin övrigt ökar betydligt från 3,4 till 4,7 procent. Det är exklusive Feministiskt initiativ, som får 1 procent av folkets stöd. Vilka partier som går bäst inom kategorin övrigt är oklart.

Enligt Metro visar den nya mätningen att väljarkåren blir alltmer polariserad. Sverigedemokraterna har nu ett nästan exakt dubbelt så stort stöd som man fick i valet 2014. Samtidigt ligger Vänsterpartiet på 4,1 procentenheter över sitt senaste valresultat.

– Alla som är besvikna på regeringen går förmodligen inte från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. Det är väl det som förklarar även Vänsterpartiets framgång, säger statsvetaren Marja Lemne till Metro.

Läs även: Löfvens expert Henrik Arnstad till nazistattack mot Sverigedemokraterna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag