Sverigedemokraterna om Moderaternas förslag: ”Välkommet att de närmar sig vår hållning”

Foto: Riksdagen & Faksimil Nyheter Idag
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 261

STOCKHOLM Moderaterna har under tisdagen presenterat en rad förslag som de tidigare röstat nej till eftersom förslagen då kommit från Sverigedemokraterna.
– Det är ju givetvis välkommet att Moderaterna ändrar sin position i de här frågorna och närmar sig vår hållning. Samtidigt så väcker det en hel del frågor, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till Nyheter Idag

Under tisdagen presenterade Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé partiets utkast till nytt kriminalpolitiskt program. Moderaterna föreslår skärpta straff, nationellt tiggeriförbud och vill även göra det lättare att utvisas för brott.

LÄS ÄVEN: Moderaterna vill införa nationellt förbud mot tiggeri

Nyheter Idag har talat med Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Man kan säga så här, samtliga av de saker som du nu läste upp är saker som vi drivit. Vi har ju drivit frågan om ett nationellt tiggeriförbud i många år nu, där Moderaterna hittills har röstat nej till ett sånt förslag. Ökad kameraövervakning, lättare för polisen att använda sig av kameraövervakning, var något som Moderaterna röstade nej till senast i våras, säger Adam Marttinen till Nyheter idag.

Det är nästan copy paste alltså?

– Ja, man kanske skulle kunna kalla det det, vi har ju skojat väldigt mycket om det här genom åren när Moderaterna har sagt nej till det vi har föreslagit, men där de själva då strax därefter tyckt likadant.

Marttinen välkomnar Moderaternas vändning men undrar hur Moderaterna tänkt att få igenom sin politik när det bara är Sverigedemokraterna som driver en liknande linje.

– Det är ju givetvis välkommet att Moderaterna ändrar sin position i de här frågorna och närmar sig vår hållning. Samtidigt så väcker det en hel del frågor, vi vet att de är ganska ensamma inom Alliansen med att föreslå den här typen av åtgärder. Så frågan blir ju då, hur ska de få igenom de här frågorna när man konsekvent utesluter ett samarbete med Sverigedemokraterna?

Marttinen spekulerar i huruvida Moderaternas utspel ska förstås som ett steg i riktningen mot att öppna dörren för ett intensifierat samarbete med Sverigedemokraterna. Vidare berättar Marttinen varför han anser att det behövs ett nationellt förbud mot tiggeri, snarare än att enbart låta kommunerna avgöra frågan.

Läs hela intervjun med Adam Marttinen här:

+ PLUS: SD om Moderaternas chanser att få igenom sin kriminalpolitik: ”Måste söka stöd hos de partier som tycker likadant”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag