Sveriges EU-avgift kan höjas ytterligare – ingen protest från regeringen

Europaparlamentet i Strasbourg | Foto: Wikimedia
  • Tisdag 26 jun 2018 2018-06-26
E-post 415

EU Sveriges rabatt på EU-avgiften kan komma att slopas i en framtida EU-budget. Tidigare har den svenska regeringen motsatt sig ökade EU-kostnader för Sverige men enligt EU-kommissionens budgetkommissionär har inget medlemslands regering motsatt sig förslaget.

EU-kommissionen diskuterar ändringar i de kommande budgeterna för den Europeiska Unionen inför 2021 fram till 2027. En kostnadsreform som kommissionen vill införa är att slopa den rabatt som Sverige får på sin EU-avgift, något som skulle höja Sveriges utgifter till EU, uppger Europaportalen.

Sverige är idag ett av de rikare nettobetalande medlemsländerna i EU vilket innebär att landet får en rabatt på sin EU-avgift. Under onsdagen den 2 maj presenterade EU-kommissionen sitt förslag för den nya flerårsbudget. För att fylla hålen i budgeten som Brexit skapade vill kommissionen chockhöja Sveriges avgift med så mycket som 40 procent.

LÄS ÄVEN: Sveriges EU-avgift kan chockhöjas – Måste betala 16 miljarder extra per år

Den svenska regeringen har tidigare uppgett att den inte kommer acceptera en höjd EU-avgift men enligt Europaportalen har ingen regering motsatt sig den slopade rabatten.

– De flesta medlemsländer håller med om det. Inget land är helt emot det, sade Oettinger på en presskonferens i Bryssel på måndagen, säger kommissionens budgetkommissionär Günther Oettinger till europaportalen.

Samtidigt uppger Ungerns premiärminister Viktor Orbán att hans regering kommer att blockera den nya budgeten om det läggs för mycket resurser på migrationskostnader.

LÄS ÄVEN: Ungern i hård strid om EU-budget: ”Inte ett enda öre ska till migranter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag