Sveriges Radio om Dalarnas Tidningar: ”Det är inte en lokal nazist-tidning det?”

Foto: Faksimil dt.se samt sr.se
  • Måndag 14 dec 2015 2015-12-14
E-post 662

SVERIGE Den 11 december utspelades ett märkligt samtal i Sveriges Radio ring P1 med Täppas Fogelberg. En lyssnare ringde in till radion och funderade över ett reportage i Dalarnas Tidningar. – Det är inte en lokal nazist-tidning det?, frågar Täppas i direktsändning.

Nyheten om att flyktingar får mat för 572 kronor per dygn på ett asylboende i Trängslet har blivit en stor snackis på nätet efter att Dalarnas Tidningar först avslöjade den osedvanligt höga summan. Enligt reglerna ska maten kosta maximalt 150 kronor per person och dygn, berättar samma tidning. Nyheten har också fått stor spridning på internet, inte minst efter att Nyheter Idag berättat om samma uppgifter som Dalarnas Tidningar avslöjade.

När en radiolyssnare kontaktar programmet ring P1 med Täppas Fogelberg adresserar lyssnaren den nyhet som Dalarnas Tidningar först berättade om. Då utspelar sig ett märkligt samtal mellan radiolyssnaren och Täppas Fogelberg – mitt i direktsändning. En diskussion utbryter med Täppas om huruvida det verkligen kan vara sant att maten kostar 572 kronor per person och dygn.

– Håll inte på att trubbla om det, jag ljuger inte. Jag har läst det på Dalarnas Tidningar, dt.se, poängterar inringaren.

”Det är inte en lokal nazist-tidning?”

Men när Täppas får källhänvisning till en väl etablerad lokaltidning i Dalarna är han fortfarande osäker på om man kan lita på det hela. Istället funderar Täppas på om det kan vara en högerextrem tidning som inringaren har råkat läsa.

– Och det är inte en lokal nazist-tidning det? Dalarnas Tidning? Nä, det kan det inte vara, funderar Täppas i Sveriges Radio.

Här blir mannen i andra änden av telefonen något osäker och funderar om inte Dalarnas Tidningar ingår i en större koncern. Dalarnas Tidningar ingår i tidningskoncernen Mittmedia som driver ett stort antal tidningar i mellersta Sverige.

– Det vet jag inte. Det är väl en sådan där stor firma som har många tidningar i Norrland, där du kommer ifrån, säger mannen som ringt till P1.

Men Täppas ger sig inte. Han fortsätter fundera på om man verkligen kan lita på det som står i Dalarnas Tidningar.

– Det låter verkligen märkligt och jag uppmanar någon som… det här behöver belysas… om vi tar det här för fakta, då kan vi börja jaga upp oss i onödan om det inte är sant. Jag känner viss oro för det, säger Täppas.

Här kontrar inringaren och menar att det inte är något han hittar på, utan att det verkligen står att läsa i lokaltidningen. Men Täppas menar att det behöver inte vara sant för det.

– Nej, du har läst det här naturligvis. Men bara för att det står i tidningen behöver det inte vara sant, säger Täppas.

Men nyheten var sann och efteråt har skandalen växt ytterligare. Dalarnas Tidningar har berättat att ett lokalt företag, Hotell Älvdalen, erbjudit sig att göra maten till migranterna på asylboendet för 150 kronor per person och dygn – en betydligt lägre kostnad och i linje med Migrationsverkets egna regler. De hade till och med ett avtal, men blev ratade i sista stund då Migrationsverket fann att de redan hade avtal med företaget Fazer som alltså kostar betydligt mer.

Har kontaktat Sveriges Radio

På Twitter har Täppas fundering om Dalarnas Tidningar är en sorts nazist-tidning kommit att bli en snackis. Lokaltidningens ledarskribent Jens Runnberg  berättar att de är medvetna om vad Täppas sade i direktsändning.

Nyheter Idag har talat med Carl-Johan Bergman ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar. Han är mycket tystlåten om det hela i telefonen och vill inte gå in på några detaljer om sin dialog med Sveriges Radio.

– Jag har pratat med Sveriges Radio om det som sades och det är den kommentaren jag har, säger han.

Hur upplevde du att responsen från Sveriges Radio var?

– Såhär, jag vill faktiskt inte diskutera den typen av diskussioner. Sveriges Radio är ett seriöst medieföretag.

Nyheter Idag har även sökt kanalchef Susanne Helsing på Sveriges Radio för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag