”Sverigevännen är stolt över hur grusvägar blivit asfalt”

Jonas Andersson och Susanna Alakoski. Bild: Privat/Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 22 jul 2021 2021-07-22
E-post

”Sverigevännen är stolt över hur grusvägar blivit asfalt, hur nya operationstekniker vuxit fram, hur homosexualitet inte längre som i Socialdemokraternas förflutna ses som en sjukdom. Sverigevännen är stolt över att rasbiologin som genomsyrade den svenska politiken för 100 år sedan är borta, över sociala reformer och hårdare lagar mot våldtäkt” skriver Jonas Andersson (SD), i en replik till författaren Susanna Alakoski.

replik till susanna alakoski

Artikeln är en replik på Susanna Alakoskis artikel "Här har ni ert land, Sverigevänner" i Aftonbladet och har tidigare publicerats som ett Facebookinlägg.

Susanna Alakoski är författare, dramatiker och krönikör, mest känd för debutromanen "Svinalängorna" från 2006, som belönades med Augustpriset och filmatiserades 2010 med Noomi och Ola Rapace i huvudrollerna.

Jonas Andersson är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Hej Susanna! Hoppas att du haft en skön sommar. Jag tänkte här ta chansen att räta ut några frågetecken, och berätta om varför jag själv blev politiker vid 46 års ålder. Nostalgi är skönt men det löser inga problem, det har du rätt i. Allt var inte bättre förr, och ingen har heller påstått detta i en seriös politisk debatt.

Din artikel på Aftonbladets kultursidor är välskriven med vackra ord och har säkert ett litterärt värde. Problemet är att hela grundpremissen är felaktig, vilket gör att den ändå faller platt. Ingen har påstått att ”allt var bättre förr”, eller att vi ska återställa Sverige till 1950-talet. Ingen är emot progression som de facto förbättrat samhället.

Men vissa saker hade kunnat vara bättre idag, och vissa saker var bättre förr. Samhällsutveckling är inte ett nollsummespel, man behöver inte ta det onda med det goda. Samtliga förbättringar som du nämner i din text, hade kunnat göras utan att tryggheten kompromissas, utan att no go-zoner växt fram, utan att barn förnedringsrånas, utan att Sverige fostrat IS-mördare, utan att vi är ”världsbäst” på våldtäkter med mera.

Om nästan alla de delar av samhällsutvecklingen som du – något retoriskt – tycker att den sanne ”Sverigevännen” borde påminna sig själv och andra om så säger jag: Javisst!

Sverigevännen är stolt över hur grusvägar blivit asfalt, hur nya operationstekniker vuxit fram, hur homosexualitet inte längre som i Socialdemokraternas förflutna ses som en sjukdom. Sverigevännen är stolt över att rasbiologin som genomsyrade den svenska politiken för 100 år sedan är borta, över sociala reformer och hårdare lagar mot våldtäkt.

Läs även: Jonas Andersson (SD): Regeringen sviker kvinnorna när våldtäktsmän inte utvisas

Ja, i princip allt det som du räknar upp är förändringar som inneburit förbättringar. Men det innebär ju inte att det inte kunnat göras utan många av de kritiska samhällsförsämringar som skett under främst de senaste 20 åren.

Tänk om vi kunnat hitta vägar att genomföra exakt samma förbättringar, samtidigt som tilliten i samhället ökade och våldet minskade. Om vi kunde ha ett väl fungerande pensionssystem, som samtidigt inte bågnade under trycket från försäkringstagare som aldrig tillfört en krona.

Om vi kunde minskat på kassaskåpssprängningar och kyrksilverstölder, utan att ersätta dem med bilbränningar, ligor som rånar pensionärer, förnedringsvåld, skjutningar där barn hamnar i skottlinjen, avrättningar av poliser och maffiabossar?

Och tänk om vi kunde ha en invandring där vi ”sade rara saker om de tusende som stämplat in bredvid oss på Algots, SKF, Volvo”. Att vi kunde få positiva influenser som utmanar och utvecklar i mötet med det svenska, att vi kunde få en härlig mat- och restaurangkultur med större variation, att vi kunde få mer färg i ett Roy Andersson-beiget land.

Tänk om vi kunde ha detta samtidigt som vi slapp läsa om hederskultur, klanstrukturer, brist på självförsörjning, etniska kriminella gäng som ockuperar förorterna, balkongflickor, gruppvåldtäkter.

Varför skulle man inte kunnat få det ena, utan att offra det andra?

När jag själv tänker att ”det var bättre förr” så ser jag snarare en alternativ tidslinje framför mig, där vi gjorde saker annorlunda. Där vi var öppna för alla typer av positiv forskning och utveckling, där vi hade ett fruktbart utbyte över gränserna, där vi handlade med hela världen, där vi tog hjälp av utländsk arbetskraft när samhället behövde det.

Men att vi gjorde det med hänsyn till omständigheterna. Att vi skyndade långsamt, att vi stannade upp och funderade över vad Sverige inte bara behöver men även vad samhället faktiskt klarar av. Där vi inte lät oss styras av naivt idealistiska drömmare och utopister, som med öppna ögon struntat i kritiska konsekvensanalyser.

Det kan vi dock inte göra, gå tillbaka i tiden. Vi kan bara drömma om att gå tillbaka och göra om, göra mer rätt, nu när vi faktiskt har facit i hand. Vi kan titta bakåt på alla misstag som gjorts, och drömma om att slippa göra dem igen.

Därför engagerade jag mig i politiken, för att lära av misstagen och försöka styra i en riktning mot fortsatt positiv utveckling men utan att kompromissa med tilliten.

Inte för att återinföra ättestupan, kedja kvinnor vid spisen, operera med köttkniv eller förbjuda penicillin. Inte för att postgången ska ta tre veckor, för att återinföra 12-16 timmars arbetsdagar på fabrikerna, eller införa amerikanska soppkök.

Och definitivt inte för att återuppväcka Socialdemokraternas rasbiologiska institut eller sinnessjukhus där kidsen från påvra familjer tvingas fläta korgar för en tallrik gröt om dagen. Dit tror jag inte ens Socialdemokraterna själva vill.

Susanna, jag hoppas att mina ord når fram även om jag inte är lika skicklig på att använda dem som du. Att du känner dig lite lugnare nu, när du förstått att du och Sverigevännerna vill precis samma saker.

Ha en fortsatt trevlig sommar, och hör gärna av dig om du vill ta en kopp kaffe och diskutera vidare.

Läs även: Jonas Andersson (SD): ”Staten har omyndigförklarat kommuner länge nog”

Läs även: Jonas Andersson (SD): ”Sossarna försöker framstå som mer restriktiva än de är, det är ett viktigt narrativ för dem”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag