SVT: IS-återvändare häktas för skjutningen i Örebro

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 9 jul 2018 2018-07-09
E-post 1410

ÖREBRO Efter förra veckans skjutning i Vivalla i Örebro har tre män häktats. SVT Nyheter Örebro rapporterar nu att en fjärde man, som har deltagit i strider i Syrien, är misstänkt.

På tisdagen förra veckan skedde en skjutning i området Vivalla i Örebro. Nyheter Idag rapporterade då att tre män skadades varav två så allvarligt att de dog. Tre män har häktats sedan dess.

Nu skriver SVT att en fjärde man begärs häktad, och att han har varit i Syrien och stridit för Islamiska staten eller en liknande islamistisk terrororganisation. Mannen, som är i 30-årsåldern, är därmed en av ett 20-tal personer från Vivalla som har gjort en sådan terrorresa under de senaste åren.

SVT rapporterar att mannen var en av de första som reste från Vivalla för att ansluta sig till en terrororganisation. Han kom tillbaka till Örebro för några år sedan, och två av hans bröder tros ha dött i strid. Han är också tidigare dömd för brott

Både åklagare och försvarsadvokat är förtegna om saken.

– Jag kommenterar ingenting kring personen förutom att han begärs häktad misstänkt för mord, säger åklagaren Krister Petersson till SVT.

Örebro kommun har sedan flera år haft problem med återvändande IS-sympatisörer. Centerpartiets tidigare kommunalråd Rasmus Persson ville lösa problemen genom att ge återvändare jobb och psykologhjälp.

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, sade Rasmus Persson till SVT 2015.

Läs även: Örebro län citerar Koranen i informationsbroschyr om Ramadan på sin hemsida

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag