SVT-journalist totalsågar Betnér om brottslighet i samhället: ”Du pissar folk i ansiktet”

Betnér till vänster menar att Sverige aldrig varit tryggare. Lamotte till höger menar tvärtom. Foto: Youtube / Facebook
  • Torsdag 13 aug 2015 2015-08-13
E-post 11062

GÖTEBORG Journalisten Joakim Lamotte, känd från bland annat SVT Uppdrag Granskning, totalsågar komikern Magnus Betnér och dennes video. Betnér förklarade att ”Sverige har aldrig varit tryggare än det är nu”. – Du pissar folk i ansiktet, säger Lamotte till Betnér i sitt videosvar.

I samband med det blodiga knivdådet på Ikea där en mamma och henne son blev brutalt dödade har en debatt om brottslighet och trygghet blivit aktuell i Sverige. En av debattörerna som menar att Sverige aldrig varit tryggare är komikern Magnus Betnér, som i en video förklarar att man ska inte behöva vara orolig över samhällsutvecklingen.

– Ni får lägga av med uppdateringar om vad som händer med Sverige. Det är inte farligt. Sverige har aldrig varit tryggare än nu, förklarar Magnus Betnér i sin video på Youtube.

Bland annat hänvisar Betnér till en artikel i Dagens Nyheter som berättar just detta. Vad Betnér inte nämner är att artikeln i Dagens Nyheter är felaktig, något som den borgerlige debattören Fredrik Antonsson visade genom en snabb koll hos Brottsförebyggande rådet – samma källa som Betnér hänvisar till.

Dagens Nyheter hade enbart tittat på dödligt våld, men de redovisar inte alla våldsbrott. Räknar man in misshandel, våldtäkt och försök till mord eller dråp är statistiken slående. Antalet anmälningar har ökat dramatiskt på 30 år, även om man tar hänsyn till befolkningsökningen under samma period.

SVT-journalisten Joakim Lamotte: ”Du pissar folk i ansiktet”

Nu får Magnus Betnér svar på tal av ingen mindre än journalisten Joakim Lamotte, känd från SVT Uppdrag Granskning. Även Lamotte har tittat på statistiken från brottsförebyggande rådet och även han landar i samma slutsats som såväl Nyheter Idag och Fredrik Antonsson redan rapporterat, att Sverige är ett otryggare land idag än för trettio år sedan.

– Jag hörde med Brottsförebyggande rådet och det visar sig ju att Magnus Betnér är helt ute och cyklar. I själva verket är det ju så att brottsligheten ökar i Sverige och framför allt är det två områden som sticker ut. Dels är det tjejer som blir utsatta för sexualbrott och dels är det den gängrelaterade brottsligheten, förklarar Lamotte i sin video.

Lamotte berättar om en rad exempel på människor han mött genom sitt arbete som journalist. Framför allt lyfter han upp att han flera gånger har pratat med anhöriga till människor som blivit ihjälskjutna i Sverige. Samtidigt resonerar Lamotte även om att Betnér kanske inte bor i ett område där människor blir ihjälskjutna och att han därför inte förstår andra människors oro.

– Det Magnus Betnér gör när han försöker säga att vi inte ska prata om det här, att han försöker lugna människor och säger att det bara blir bättre och bättre, det han gör då är att han pissar människor i ansiktet, slår Lamotte fast.

Nedan kan du se Joakim Lamottes videosvar till Magnus Betnér

Såg precis att Magnus Betnér påstår att tryggheten ökar i Sverige. Kanske för honom, men inte för dom som bor i Rosengård, Husby eller Bergsjön. Betnér påstår att vi i media ljuger. Tyvärr är han i det här fallet den största lögnaren.

Posted by Joakim Lamotte on Wednesday, August 12, 2015

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag