SVT litade på miljöpartisten: ”Känns som ett misslyckande”

Nu framförs krav på att Svensson-Smith (t.h) ska avgå från trafikutskottet. Foto: Wikimedia Commons / riksdagen.se
  • Onsdag 30 sep 2015 2015-09-30
E-post 423

STOCKHOLM Efter att Karin Svensson-Smith (Mp), ordförande i riksdagens trafikutskott, lyckades lura SVT om en påhittad kinesisk offert för snabbtåg, kommenterar nu SVT skandalen. – Varje gång vi har fel känns det som ett misslyckande, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter.

På onsdagsmorgonen kunde Nyheter Idag redogöra för ännu en tågrelaterad skandal som nu skakar Miljöpartiet. Förra gången kunde Nyheter Idag avslöja hur de rödgröna pungslår tågbolaget SJ AB på otroliga 1,7 miljarder. Den nya skandalen är nu ett faktum efter att det står klart att SVT och allmänheten blev lurade om en kinesisk offert på snabbtåg.

Det var Karin Svensson-Smith, miljöpartist och ordförande i riksdagens trafikutskott, som i slutet av augusti lyckades lura SVT att hon tagit emot en hemlig offert från ett kinesiskt företag för att på ett kostnadseffektivt sätt bygga höghastighetståg i Sverige. Men allt var bara påhitt kom det att visa sig.

– Det är en rätt bisarr historia. Bekymret är ju också att folk tror att vi i utskottet sitter och hanterar offerter och anbud och det är inte riktigt seriöst. Vår roll är att ge regeringen det stöd som fordras i form av budget och propositioner för att de skall kunna bedriva en vettig politik på trafikområdet. Det är rätt angeläget, det tycker de flesta, men det här oseriösa sättet att arbeta gör inte det jobbet lättare, sade Anders Åkesson (C), ledamot i trafikutskottet, till Nyheter Idag på tisdagen.

SVT kommenterar skandalen: ”Känns som ett misslyckande”

Det var SVT som först släppte nyheten om den kinesiska offerten. I ett videoinslag som SVT sände ser vi deras reporter samtala med Svensson-Smith och på ett bord ligger dokument, något som tittarna uppfattade vara en skarp offert från det kinesiska företaget.

Men efter att Centerpartiets riksdagsledamot Anders Åkesson frågat efter offerten har allt kommit att visa sig vara en bluff. Efter en rad bortförklaringar erkände till slut Svensson-Smith att ingen sådan offert fanns, och SVT som själva skriver att de tagit del av den hemliga offerten, kommenterar nu skandalen.

– När ordföranden i trafikutskottet gick ut och sa att det finns en offert så gjorde vi bedömningen att det stämde. Det är en person som har ett förtroendeuppdrag. Men jag vill inte recensera hennes agerande, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare hos SVT till tidningen Resumé.

Nu ställs krav på att Svensson-Smith ska avgå som ordförande för trafikutskottet. Samtidigt konstaterar SVT att de hädanefter måste bli noggrannare med källkritiken när det kommer till Miljöpartister och deras dokument.

– Varje gång vi har fel känns det som ett misslyckande. Vår ambition är att inte gå ut med felaktiga uppgifter. Det här är något som vi får dra lärdom av, säger Johansson till Resumé.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag