SVT ljuger om eget ”avslöjande” – Nyheter Idag berättade om Mehmet Kaplans islamistkoppling redan 2014

SVT Nyheter ljuger för läsarna om vad de kallar eget "avslöjande". Nyheter Idag var före med ett och ett halvt år. Foto: Faksimil svt.se samt Nyheter Idag
  • Torsdag 14 apr 2016 2016-04-14
E-post 2005

STOCKHOLM Med den braskande rubriken skriver SVT Nyheter att ”SVT Nyheter avslöjar: Kaplan har träffat islamister vid flera tillfällen”. Men påståendet är en lögn, uppgifterna om att Kaplan träffat den islamistiska organisationen Milli Görüs rapporterades av Nyheter Idag redan hösten 2014. – Jag har inte tid nu, tack, säger SVT-journalisten Oskar Jönsson och lägger på luren.

Uppgifterna om att Mehmet Kaplan inte bara träffat en ledare för fascistiska Grå vargarna, utan även den islamistiska organisationen Milli Görüs under en middag har fått stor spridning. På torsdagseftermiddagen publicerar SVT Nyheter en artikel med rubrik ”SVT Nyheter avslöjar: Kaplan har träffat islamister vid flera tillfällen”.

I den artikeln framkommer bland annat uppgifter om att Mehmet Kaplan tidigare hållt ett tal för den islamistiska organisationen. SVT Nyheter citerar även Mehmet Kaplan ur det talet som finns publicerat på Youtube.

– Vi måste verkligen tacka de som ligger bakom ett sådant här fint evenemang. De förtjänar verkligen ett tack, sade Mehmet Kaplan då.

SVTs egna ”avslöjande” kommer från Nyheter Idag

Men påståendet om SVT Nyheters ”avslöjande” är en ren lögn. Den 25 oktober 2014 berättade i själva verket Nyheter Idag om uppgifterna, som från början diskuterades på forumet Flashback, i en artikel med rubrik ”Här håller Mehmet Kaplan tal med kontroversiell islamistisk organisation”. Även under torsdagen refereras till samma artikel när Nyheter Idag berättar om den aktuella middagen där en företrädare för Grå vargarna närvarade.

Den internetbaserade tjänsten Mediacreeper, som visar vilka större nyhetskoncerner och bolag som besöker olika bloggar, sajter och andra nyhetssidor, visar att SVT flera gånger läst de aktuella artiklarna på Nyheter Idag under torsdagen och på så vis var väl medvetna om att avslöjandet är över ett år gammalt och ursprungligen från Nyheter Idag.

När det avslöjandet publicerades fick det också mycket stor spridning i sociala medier med över 7000 reaktioner på Facebook.

SVT-journalisten Oskar Jönsson lägger på luren: ”Har inte tid nu”

Lyssna på samtalet med Oskar Jönsson nedan

 

När Nyheter Idag ringer till Oskar Jönsson, journalist på SVT Nyheter och en av de som står bakom den aktuella artikeln hos mediajätten, för att fråga varför de inte hänvisar till Nyheter Idag utan felaktigt kallar det ett eget avslöjande, blir han kort i tonen. Han förklarar att han inte har tid att prata.

– Jag sitter i redigering, jag har absolut inte tid nu, säger Jönsson.

Men vi skrev om det för ett och ett halvt år sen, borde ni inte tala om det?

– Jag har inte tid nu, tack, säger han och lägger sedan på telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag