SVT-missen: Socialdemokraterna privatiserar ungdomsvård till riskkapitalbolag – S-topp sitter i styrelsen

Foto: Socialdemokraterna Örebro/Wikimedia commons
  • Torsdag 19 apr 2018 2018-04-19
E-post 1098

ÖREBRO Regionrådet Karin Sundin (S) ställer sig positiv till det nytecknade BUP-avtalet med Capio när hon blir intervjuad av SVT. Något som inte framgår av intervjun är dock att samma Karin Sundin (S) också sitter i styrelsen för just Capio.

Under en längre tid har resurserna till barn och ungdomspsykiatrin, BUP, i Örebro län minskat. För att lösa problemet har nu regionen tecknat avtal med Capio, uppger SVT.

Regionrådet Karin Sundin (S) är ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor. Hon ställer sig positiv till det nytecknade avtalet med Capio trots att det innebär ett nollsummespel för den faktiska verksamheten eftersom de flesta av regionens personal inom BUP nu istället söker sig till Capio.

– Det innebär att Capio får en flygande start, och snabbt komma igång med att göra utredningar. Det är bra. Sedan måste vi å andra sidan rekrytera ny personal, säger Karin Sundin, (S) regionråd med fokus på hälso- och sjukvårdsfrågor, till SVT.

Något som SVT missat att är att Karin Sundin (S) – utöver att vara ansvarig politiker i hälso- och sjukvårdsfrågor – också sitter som ordinarie styrelseledamot för just Capio. Det avslöjar det lokala Örebropartiet.

Nyheter Idag har tidigare försökt få kontakt med kommunstyrelsen ordförande i Örebro, Kenneth Nilsson (S). Nilsson har tidigare uttalat sig om att det inte är några problem med att sitta på dubbla stolar. Ett uttalande han gjorde i samband med avslöjandet om att kommuntoppen Anders Hagström (KD) varit beslutsfattande i integrationsfrågor samtidigt som hans nämnd fattat beslut om att genomföra transfereringar i mångmiljonklassen till de boenden hans egna företag tillhandahåller.

LÄS ÄVEN: Örebro kommun köpte hotellplatser för ensamkommande av kommuntopp för miljonbelopp

– Att man skulle behöva kliva av politiska uppdrag bara för att man gör affärer med kommunen vore en orimlig slutsats att dra, kommenterade Kenneth Nilsson (S) det hela till SVT, när det visade sig att Hagström (KD) satt på flera stolar.

Vid 11 tillfällen har Nyheter Idag försökt få en kommentar av Nilsson om han anser att man ska få vara politiskt beslutsfattande i frågor som man även kan tjäna finansiellt på.

Nyheter Idag kontaktar också socialdemokraternas rikskansli om frågan, men de hänvisar tillbaka till just Kenneth Nilsson (S).

Är det Socialdemokraternas mening att det är okej för förtroendevalda att vara beslutsfattande i politiska frågor som de även har ett ekonomiskt intresse av?

”Hej! Vi får hänvisa frågan om detta till Socialdemokraterna i Örebro och dess företrädare i kommunen”, skriver socialdemokraternas presstjänst till Nyheter Idag via mejl.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag