SVT mörkade misstänkte Osloskjutarens iranska bakgrund

Bild: Max Fleischmann/Unsplash/Faksimil svt.se
  • Lördag 25 jun 2022 2022-06-25
E-post 712

SVT utelämnar uppgiften om att den man som misstänks för nattens masskjutning i Oslo har iransk bakgrund, något norska public service rapporterar. SVT väljer att istället bara påpeka att mannen är norsk medborgare. 

”Den 42 år gamle mannen er norsk statsborger, men er fra Iran” skriver Norges NRK, Norges public service, när de rapporterar om den misstänkte för nattens skjutning i Olso.

Svenska SVT utelämnar emellertid mannens utländska bakgrund, men påpekar att han är norsk medborgare. ”Enligt den norska polisen är gärningsmannen 42 år, norsk medborgare och bosatt i Oslo” skriver SVT.

Nyheter Idag söker SVT:s tjänstgörande onlineredaktör Johanna Rudbäck för frågor om varför man valt att utelämna mannens iranska bakgrund.

Två personer dödades och ett tjugotal personer skadades vid nattens masskjutning utanför en gaybar i Oslo. Den misstänkte mannen övermannades av allmänheten innan han greps av polis.

Mannen misstänks för mord, mordförsök och terrorbrott.

Uppdatering: Efter att Nyheter Idag publicerat sin artikel har uppgiften om mannens iranska bakgrund lagts till i SVT:s artikel utan kommentar. Uppdateringen gjordes klockan 12:41.

Detta trots att SVT tidigare angett till youtubekanalen Riks att man inte skrev ut mannens iranska bakgrund eftersom det saknade relevans.

 

Läs även: Masskjunting vid gaybar i Oslo – prideparad ställs in

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag