SVT: Politiker som vill ”värna demokratin” bör lyssna på Greta Thunberg

Foto: Skärmdump från PBS
  • Onsdag 11 Dec 2019 2019-12-11
E-post 1404

SVERIGE Vill politiker få unga väljares förtroende och ”värna demokratin” gör de klokt i att lyssna när Greta Thunberg talar. Det hävdar SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström i en krönika. ”Greta Thunberg är en barometer över unga människors växande ångest över klimatkrisen”, skriver Bjerström.

Det är i en krönika om Greta Thunbergs tal på klimatmötet i Madrid som SVT:s utrikeskommentator Bjerström för fram åsikten att politiker gör klokt i att lyssna på den 16-åriga klimataktivisten.

”Greta Thunberg är en barometer över unga människors växande ångest över klimatkrisen. De politiker som vill värna demokratin och unga väljares förtroende för politiken gör klokt i att lyssna”, skriver Bjerström.

Läs även: SVT fälls av Granskningsnämnden för Fichtelius skandalintervju med Kajsa Norman

I sin krönika noterar Bjerström att Thunberg på senare tid allt mer drivit frågan om utvecklingsländers rätt till fortsatt tillväxt, och att länder med högre välstånd måste minska sina utsläpp mycket mer.

”Ingen förnekar fattiga länders rätt till högre tillväxt eller att rika länder har ett större ansvar”, skriver Bjerström.

I krönikan gör Erika Bjerström analysen att Greta Thunberg på senare tid blivit allt mer vänsterpopulistisk i sitt budskap.

Erika Bjerström väljer i sin krönika att kalla Kina för utvecklingsland. Det är ett begrepp som den kinesiska regimen själv vill använda. Länder som definieras som utvecklingsländer har lägre klimatkrav. Bland annat har Sveriges regering – till skillnad från SVT – motsatt sig att kalla Kina för utvecklingsland.

– Svenska regeringen säger uttryckligen att vi inte längre ser Kina som ett utvecklingsland, och att vi inte ska ha den relationen till dem längre. De är ett utvecklat industriland nu, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete, till Aftonbladet.

I en faktaruta i anslutning till Erika Bjerströms krönika uppger SVT att det är Erika Bjerströms egna åsikter som förmedlas.

”Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ’kommentera och belysa skeenden’.”

Sedan årsskiftet 2018/2019 är SVT skattefinansierat. Tidigare finansierades SVT via tv-licensen som betalades av dem som hade tv.

Läs även: Dräpande satir om SVT gör succé

Ett alternativ till SVT

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, till SVT och Sveriges Radio, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag