SVT-profilen Emma Frans stöttar Shekarabi om SD – nu ska hon leda Nobelprogram

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Foto: Kristian Pohl CC BY 3.0 SVT Eva Edsjö/Nyheter Idag
  • Onsdag 16 okt 2019 2019-10-16
E-post 2543

STOCKHOLM Under onsdagen gick socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till attack på Sverigedemokraterna i en tweet. En tweet som bland annat SVT-profilen och forskaren Emma Frans gillade. Frans – som flera gånger tidigare uttryckt sig negativt om Sverigedemokraterna – ska inför Nobelmiddagen leda en miniserie på SVT om forskning. 

Sverigedemokraterna har i sin skuggbudget ett förslag om att facken inte längre ska utse skyddsombud. Ett förslag som statsminister Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi inte gillar. En tweet som Shekarabi skickade ut om skyddsombuden har forskaren Emma Frans gillat.

Det är inte första gången Emma Frans tar ställning mot SD i sociala medier. Frans har genom åren vid flera tillfällen skrivit negativt om SD. Något Nyheter Idag rapporterade om förra året då Emma Frans fyra månader före valet rekryterades för att göra korta förklarande videor i SVT:s morgonprogram.

 

Snart är det dags för mer Emma Frans i SVT.

I den nya SVT-satsningen Nobelstudion ska Emma Frans tillsammans med gäster göra årets nobelpris greppbara, förklara vad som upptäckts eller utvecklats.

– Det känns som ett roligt och naturligt steg för mig. Jag har länge arbetat med att förmedla kunskap på ett lättillgängligt och humoristiskt sätt. Nya Nobelstudion kommer att vara både lärorikt och underhållande, säger Emma Frans i ett pressmeddelande.

– Emma känns som det självklara valet och kommer göra Nobelstudion till ett både spännande och underhållande program. Hon har verkligen rätt känsla för hur man förmedlar vetenskap på ett begripligt sätt, säger Per Rådelius, projektledare för Nobelsatsningen i SVT.

I SVT:s sändningstillstånd står att verksamheten ska bedrivas sakligt och opartiskt. Något som man tar upp i sin policy för anställda och medarbetare.

Där står bland annat:

I SVT:s sändningstillstånd står att sändningsverksamheten ska utövas opartiskt och sakligt. Det gör att en SVT-medarbetares agerande eller offentliga ställningstagande i kontroversiella politiska och andra frågor kan påverka vilka arbetsuppgifter medarbetaren kan ha.

Principen är att man ska undvika att bevaka något som man offentligt tagit ställning för eller emot. En medarbetare ska inte heller på annat sätt utnyttja sin ställning och låta privata åsikter styra programmen.

Nobelstudion med Emma Frans släpps på SVT Play den 2 december samt sänds i SVT1 den 2, 7, 8, 9 december.

Läs mer: SD-hatande Twitterprofil rekryteras till SVT: ”Emma Frans är unik i att lyckas folkbilda och roa samtidigt”

Läs mer Nu svarar SVT om Emma Frans: ”Måste förhålla sig till public service krav på opartiskhet”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag