SD-hatande Twitterprofil rekryteras till SVT: ”Emma Frans är unik i att lyckas folkbilda och roa samtidigt”

Foto: Twitter
  • Tisdag 15 maj 2018 2018-05-15
E-post

SVERIGE SVT brottas med vikande förtroende bland borgerliga och sverigedemokratiska väljare. Med mindre än fyra månader till valet rekryterar man forskaren Emma Frans till sitt morgonprogram. Frans har på Twitter flera gånger gjort grova utspel mot Sverigedemokraterna och även mot människor som röstat på partiet.

Läs även: Oops SVT did it again: Mörkade vem vänsterdebattör var i Opinion Live

Forskaren Emma Frans, som i dag skriver krönikor för Svenska Dagbladet, ska göra korta förklarande videos, så kallade explainers, i SVT:s morgonprogram.

– Jag är väldigt glad över att få samarbeta med SVT eftersom vi har gemensamma målsättningar om att göra vetenskap tillgängligt och underhållande, säger Emma Frans till SVT.

Kristian Lindquist, digital programchef och ansvarig, är nöjd.

– Emma Frans är unik i att lyckas folkbilda och roa samtidigt. Hon är sylvass och vetenskapligt resonerande på samma gång. Det blir jättespännande att se vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger Kristian Lindquist till SVT Nyheter.

I SVT:s sändningstillstånd står att verksamheten ska bedrivas sakligt och opartiskt. Något som man tar upp i sin policy för anställda och medarbetare.

Där står bland annat:

I SVT:s sändningstillstånd står att sändningsverksamheten ska utövas opartiskt och sakligt. Det gör att en SVT-medarbetares agerande eller offentliga ställningstagande i kontroversiella politiska och andra frågor kan påverka vilka arbetsuppgifter medarbetaren kan ha.

Principen är att man ska undvika att bevaka något som man offentligt tagit ställning för eller emot. En medarbetare ska inte heller på annat sätt utnyttja sin ställning och låta privata åsikter styra programmen.

Emma Frans har vid flera tillfällen uttryckt sig starkt negativt om Sverigedemokraterna på Twitter, så sent som i december 2017. Hon har även attackerat människor som röstat på SD.

Efter valet 2014 skriver Emma Frans: ”Dagens ris går till alla som röstade på SD men även till alla soffliggare. Det finns inga ursäkter”

Hon har även hånat partiledaren Jimmie Åkesson.

I en tweet från 2016 antyder Emma Frans att SD är ett rasistiskt parti.

SVT har i två mätningar under våren, Förtroendebarometern och SOM-institutet, tappat förtroende hos borgerliga och sverigedemokratiska väljare. Särskilt hos SD-väljare är förtroendet lågt. Samtidigt växer förtroendet, i SOM-mätningen, bland vänsterväljare.

Läs även: SVT fortsätter tappa förtroende – men högre hos vänsterväljare

Läs även: Förtroendet för SVT och SR rasar

En artikel där Kristian Lindquist kommenterar rekryteringen publiceras under onsdagen.

Tror du att SVT:s nya tillskott kommer att rapportera sakligt om ämnen som SD och invandring?
6569 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag