SVT rättar efter krav från ETC: ”Röd, grön och oberoende”

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 17 apr 2023 2023-04-17
E-post 0

Efter klagomål från vänstertidningen Dagens ETC på att Tobias Andersson (SD) kallade tidningen för ”vänsterextrem” i sändning, går SVT:s Rapport på måndag kväll ut med ett ”förtydligande”.

– Enligt Dagens ETC definierar sig tidningen som röd, grön och oberoende, säger Rapports programledare Lisbeth Åkerman.

På söndag kväll kallade Tobias Andersson (SD) tidningen Dagens ETC för ”vänsterextrema” i ett inslag i Rapport på SVT.

– Vi saknar förtroende för honom, han har ju skrivit en mängd artiklar för vänsterextrema ETC och varit väldigt politisk i sin roll i styrelsen, sade Andersson om Tomas Kåberger, som petats från Vattenfalls styrelse efter krav från SD.

Beskrivningen av vänstertidningen Dagens ETC som ”vänsterextrema” fick tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson att gå i taket.

”Är det för mycket begärt att public service inte ska sprida osakliga attacker avsedda att förminska en svensk dagstidning, för att ta udden av kommande granskningar?” skrev Gustavsson i en ledartext, där han anklagade SVT för att sprida ”detta sverigedemokratiska narrativ till miljonpublik” och krävde en rättelse.

I Rapports sändning klockan 19:30 på måndag kväll gav Rapports programledare Lisbeth Åkerman ett ”förtydligande” om vänstertidningen Dagens ETC.

– I ett inslag om regeringens utnämningsmakt i gårdagens Rapport klockan 19:30 kallade en sverigedemokratisk riksdagsman tidningen Dagens ETC för ”vänsterextrem”. Enligt Dagens ETC definierar sig tidningen som röd, grön och oberoende, säger Åkerman.

Rapports rättelse har tidigare uppmärksammats av Twitterkontot Granskning av Public service.

Läs även: ETC rasar mot SVT – kräver rättelse för att ha kallats ”vänsterextrema”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag