ETC rasar mot SVT – kräver rättelse för att ha kallats ”vänsterextrema”

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 17 apr 2023 2023-04-17
E-post 0

Efter att Tobias Andersson (SD) kallar tidningen ETC för ”vänsterextrema” i ett inslag i Rapport på SVT kräver tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson en rättelse från Rapport, som han anklagar för att sprida ”sverigedemokratiska narrativ till miljonpublik”.

På söndagen förklarade Tobias Andersson (SD), ordförande för riksdagens näringsutskott, för Rapport i SVT varför partiet krävde att Tomas Kåberger skulle lämna Vattenfalls styrelse.

– Vi saknar förtroende för honom, han har ju skrivit en mängd artiklar för vänsterextrema ETC och varit väldigt politisk i sin roll i styrelsen, sade Andersson, som tillade att SD kan vilja ha bort flera politiskt tillsatta personer i statliga företag och myndigheter..

– Det finns kanske sådana namn i olika fall, inte minst från vissa myndigheter om man breddar det lite så sett, men jag kommer inte i det här skedet ge dig en lista på namn. Men det kanske finns en sådan, och den kommer i sådana fall att kommuniceras gentemot de andra partierna och inte gentemot er i media.

Läs även: Vänstern rasar när ETC-skribent och kärnkraftsmotståndare petas från Vattenfalls styrelse

Beskrivningen av vänstertidningen ETC som ”vänsterextrema” fick tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson att gå i taket.

”Är det för mycket begärt att public service inte ska sprida osakliga attacker avsedda att förminska en svensk dagstidning, för att ta udden av kommande granskningar?” skriver Gustavsson i en ledartext, där han anklagar SVT för att sprida ”detta sverigedemokratiska narrativ till miljonpublik”.

”Detta förekom i ett inslag om debatten om regeringens utnämningspolitik och SD:s eventuella inflytande på densamma. Det var tydligt att det var SD:s åsikt om Dagens ETC som framfördes” skriver SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg i ett svar på Twitter, där hon tillägger: ”Men det hade förstås inte varit fel med en följdfråga om denna beskrivning”.

”Den förklaringen köper jag inte” skriver Andreas Gustavsson, som kräver att Rapport inför en rättelse, där man även gör ”det tydligt att SD förmedlar en subjektiv, illvillig bild av Dagens ETC”.

Läs även: Fick sparken från ETC – lämnade Publicistklubben i tårar

Läs även: Stor blågul majoritet i DN/Ipsos – ETC–reporter kan ha orsakat högerseger

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag