Sydsvenskan-krönikör efter USA-valet: ”Rädd för min egen personliga säkerhet”

Andreas Ekström och hans berömda tweets. Foto: CC Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons, samt Faksimil Twitter
  • Lördag 12 Nov 2016 2016-11-12
E-post 932

MALMÖ Krönikören Andreas Ekström på tidningen Sydsvenskan berättar på sin blogg att han är rädd för sin personliga säkerhet efter att Donald Trump valts till president i USA. Han är även orolig över sina branschkollegers säkerhet skriver han. Och skulden för detta lägger Ekström i första hand på svensk höger.

Det börjar bli farligt att vara journalist, krönikör eller på annat sätt en medarbetare i en svensk etablerad publikation. Det menar Sydsvenskans krönikör Andreas Ekström som i ett blogginlägg skriver om konsekvenserna av att Donald Trump valdes till president i USA.

”Min egen känsla efter det här valet är att jag, på riktigt, på lite sikt, är rädd för min egen personliga säkerhet och en del kollegers personliga säkerhet. Tror ni att jag överdriver när jag säger det?”, skriver han i sin blogg.

Ekström argumenterar att i kölvattnet av polariseringen i USA har även vit-maktrörelser fått luft under vingarna, något som han menar att Donald Trump och Mike Pence inte markerar emot. Och enligt Ekström finns det en parallell till Sverige.

”Precis som svensk höger, som sällan har något skarpare att säga när de låter hat och hets flöda i de egna kommentarfälten eller grassera i den egna rörelsen”, fortsätter han.

Har själv kallat folk för ”idioter” och ”rasister”

Det är inte första gången Andreas Ekström är aktuell i debatten om hat och hets på internet. Nyheter Idag har tidigare uppmärksammat att Ekström själv ägnat sig åt nedsättande epitet gentemot människor vars åsikter han inte delar.

”Rasister rasister rasister i ett rasistparti rasistparti rasistparti. Är det NÅGON som inte är rasist i SD?”, twittrade han i februari 2015.

Han har även återkommande använd epitetet ”idioter” om människor som han ser ner på. Nu, i kölvattnet av valrörelsen i USA, beklagar han sig över att det blivit ”fullständigt legitimt” med bland annat hån av andra.

”Vad som händer är att det blir fullständigt legitimt med hets, hån och hot. Det sker genom att de amerikanska väljarna har låtit Trump tala som han har gjort och ändå få deras finaste förtroende”, skriver Ekström som själv har fått förtroende att skriva krönikor i Sydsvenskan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag