Syrier tortyr-misshandlade flickvän – utvisning stoppas av hovrätten

Bild: Kat Jayne/Creative Commons/Patrik Svedberg
  • Tisdag 3 jan 2023 2023-01-03
E-post 459

En 22-årig syrier dömdes av Ångermanlands tingsrätt till 9 månaders fängelse och utvisning för bland annat grov fridskränkning efter att ha utsatt sin gravida flickvän för tortyrliknande misshandel. Men nu stoppar hovrätten utvisningen, rapporterar Dagens Juridik.

Vid ett tillfälle slog mannen sin flickvän upprepade gånger i huvudet med knuten näve, hällde olja över henne och tryckte starka kryddor i hennes ögon. Misshandeln orsakade smärta, svullnader, blåmärken och tillfälligt synbortfall.

Läs även: Misstänks ha våldtagit och kastat kvinna ned i gruva – fick utvisningsbeslut 2017

Vid ett annat tillfälle övernattade paret på ett hotell. Mannen anklagade då henne för otrohet, och slog henne i ansiktet med knytnäven och en laddkabel, bet henne på näsan två gånger och ströp henne.

Tingsrätten dömde mannen för bland annat grov fridskränkning till nio månaders fängelse samt till utvisning med förbud att återkomma på fem år. Enligt tingsrätten var gärningarna av sådan karaktär att det förelåg risk för fortsatt brottslighet.

Dessutom hade brottet ett straffvärde på över sex månaders fängelse, vilket innebar att förutsättningarna för utvisning ansågs uppfyllda.

Hovrätten för nedre Norrland skärper straffet till ett år och fyra månaders fängelse, men stoppar utvisningen. Hovrätten konstaterar visserligen att mannen är bostadslös, saknar sysselsättning och ägnat sig åt upprepad kriminalitet, vilket talar för en utvisning.

Samtidigt har mannen sin mamma, pappa och sina bröder i landet och saknar numera någon närmare anknytning till Syrien. Dessutom riskerar mannen, enligt egna uppgifter, att inkallas för militär tjänstgöring i Syrien.

Att mannen väntar barn med en kvinna ska enligt Hovrätten inte utgöra något hinder för en utvisning, då barnet inte var fött när domen mot honom föll. Men hans svaga anknytning till Syrien och risken för militär tjänstgöring vid en utvisning gör att hovrätten ändå stoppar utvisningen.

Läs även: Svårt att verkställa utvisningar – länder vägrar ta emot sina medborgare

Läs även: M: Gör som Danmark och skicka utvisningsdömda till Kosovo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag