Syriska gymnasiebetyg förfalskade – godkändes för högre utbildning

Genrebild. Foto: Marco Verch
  • Fredag 21 jun 2019 2019-06-21
E-post 514

STOCKHOLM Förfalskade betyg från Syrien har använts för att komma in på högre utbildningar i Sverige. Betygen godkändes av inhyrd personal under flyktingkrisen 2015, men det hela avslöjades efter anonyma tips.

Syriska gymnasiebetyg har avslöjats som förfalskningar, rapporterar SVT Stockholm. De falska betygen godkändes av Universitets- och högskolerådet under flyktingkrisen 2015, och har använts för att komma in på svenska utbildningar.

Efter anonyma tips inleddes en specialgranskning av gymnasiebetyg med höga medelvärden som utfärdats i Syrien och lämnades in under 2015, när antalet migranter från Syrien var som störst.

Läs även: Mindre än elva procent av utländska läkare godkända i svenskt universitetstest

Utredningen har avslöjat 13 förfalskade betyg som passerat kontrollerna och därmed kunde användas för att komma in på svenska högskolor och universitet.

– När vi gick från att ha ett par hundra ansökningar från Syrien till 7 000 under 2015 är det oundvikligt att en och annan förfalskning finns med, säger Lars Petersson, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet, till SVT.

Vidare granskning visade att fyra personer använt sina förfalskade betyg för att bli antagna till utbildningar, bland annat till en högt ansedd utbildning i Stockholm.

Berörda lärosäten har informerats, och har själva att ta ställning till om de fuskande eleverna ska stängas av.

Betygen godkändes av bemanningspersonal som Universitets- och högskolerådet anlitade under perioden. I dagsläget använder rådet inte längre inhyrd personal.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag