Syriske FN-ambassadören: ”Assad är här för att stanna”

Bashar al-Assad kommer att sitta kvar, vad än väst må tycka om den saken. Foto: Wikipedia
  • Lördag 7 mar 2015 2015-03-07
E-post 98

SYRIEN Syrien har tröttnat på väst. Nu säger man att om väst vill slå mot Islamiska staten får man helt enkelt skärpa sig och börja samarbete med med Bashar al-Assad, eftersom den syriske presidenten är här för att stanna.

Nästa vecka är det fyra år sedan inbördeskriget i Syrien officiellt bröt ut. President Bashar al-Assad slåss inte bara mot väststödda rebellgrupper utan även mot Islamiska staten/Daesh.

Kriget har skördat hundratusentals offer och i och med Daeshs inblandning har gränsen mellan Syrien och Irak i det närmaste utraderats.

För den syriske presidenten Bashar al-Assad är dock Daesh inte det största hotet just nu. Många av de väststödda rebeller som inledde kriget står fortfarande starka och Nyheter Idag kunde i slutet av februari berätta om att USA beslutat sig för att beväpna ännu fler insurgenter i regionen.

I ett samtal med Reuters förklarar Syriens FN-ambassadör, Bashar Ja’afari, att Syrien tröttnat på västs interventionism och att det är dags för dess ledare att acceptera att Assad är här för att stanna. Istället menar sändebudet att man borde samarbete för att skapa en enad front mot terroristerna i öster.

– Vi har varit öppna för samarbete, men de vill inte, säger Ja’afari om USA.

Samtal i det fördolda

Även Storbritannien och Frankrike har vägrat normalisera sina relationer med ledningen i Damaskus, trots att de båda länderna deltar i den USA-ledda koalitionen mot Assads fiende, Daesh.

Syriska diplomater har dock redan tidigare påstått att deras motsvarigheter i vissa europeiska länder sagt att man vill reformera sin hållning till Damaskus, även om det bara rört sig om privata, icke officiella, samtal.

Enligt Reuters kommer dessa diplomater från bland annat Sverige, Norge och Danmark. Ja’afari säger själv att flera europeiska diplomater besökt Damaskus för att diskutera gemensamma krafttag mot terrorismen.

– Vi säger det till alla. Om ni vill att detta samarbete ska bära frukt måste ni komma tillbaka till Syrien och öppna era ambassader igen, berättar det syriska sändebudet för Reuters.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag