Tafsande profil på Sveriges Radio tvingas sluta – anställda uppmanas ljuga om varför

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 10 Nov 2017 2017-11-10
E-post 1117

SVERIGE Den kvinnliga profil på Sveriges Radio som anklagas för sexuella trakasserier uppges ha tvingats lämna programmet hon jobbar med. Nu uppmanas det statliga mediebolagets anställda att mörka skandalen, skriver systerbolaget Sveriges Television.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern och flerfaldigt prisbelönt, har tidigare jobbat på SVT och hennes beteende utreddes även där. Enligt SVT ska hon under sin tid på SR ha ägnat sig åt ”närmanden, kränkningar, tafsanden och ovälkomna sexuella förslag”. Bland annat ska profilen ha gett folk på redaktionen ”sliskiga kyssar i nacken” och frågat sina kollegor om att få ”hångla lite”.

Under torsdagen meddelades under ett internt möte att kvinnan lämnar SR-programmet, enligt källor till SVT. Men samtidigt uppmanas de anställda att inte berätta att kvinnan tvingats lämna redaktionen i syfte att mörka skandalen.

– Vi förväntas fortsätta skydda och ljuga för publik och de gäster som bokas in. Det underminerar vårt förtroende, säger en person till SVT.

De anställda på SR får inga direktiv kring hur de ska hantera frågor om den kvinnliga radioprofilens frånvaro. Istället ska de bara säga att hon är sjukskriven och sedan inte kommentera frågan något mer.

Inte heller SVT får några svar på sina frågor när de kontaktar SR:s pressavdelning. SR:s presschef Claes Bertilson vill exempelvis inte bekräfta eller dementera om det stämmer att den utpekade kvinnan fått lämna redaktionen.

”Vi kommenterar inte utredningen eller eventuella slutsatser i den”, skriver han i ett mejl.

Se även:
Kvinnlig SR-profil utreds för kränkningar, tafsanden och ovälkomna sexuella förslag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag