Tågpersonal utsatt för hot och våld: ”Kvinnor brukar oftast bli kallade horor”

Stockholms tunnelbana. Bild: Jorges/Wikimedia Commons
  • Måndag 10 feb 2020 2020-02-10
E-post 6061

SVERIGE Arbetsmiljöverket kommer att titta närmare på arbetsmiljön i kollektivtrafiken, rapporter Sveriges Radios Ekot. Hot, våld och glåpord som ”hora” är något som personalen utsätts för i sitt arbete.

Arbetsmiljöverket kommer att göra en riksomfattande inspektion av arbetsmiljön i kollektivtrafiken. Runt 300 arbetsplatser på tåg, bussar och färjor ska undersökas.

Personalen i kollektivtrafiken är nämligen särskilt utsatt för hot och våld, och inte minst busschaufförer och tågvärdar som kontrollerar biljetter. För de är det betydligt vanligare att sjukfrånvaro beror på hot och våld än för arbetsmarknaden som helhet.

Helena Henriksdotter är tågvärd med 40 år i branschen och jobbar även fackligt. Hon säger att problemen oftast uppstår när personer vill åka utan biljett eller med felaktig biljett.

– Vi kvinnor brukar oftast bli kallade horor. När det går till andra former så är väl spott vanligast förekommande. Det har även förekommit att man kastar en kopp kaffe i ansiktet på tågvärden, säger hon till Ekot.

Helena Henriksdotter menar att situationen skulle bli bättre om man ökade bemanningen på tågen.

– Förr i världen hade vi flera ombord och då var det så att när man hade personer som skulle avvisas, då gick vi dit två stycken. I dag så står man själv med de här personerna och då är man mycket mer otrygg.

Läs även: Akutmottagningar larmar om hot och våld: ”Har blivit hårdare”

Läs även: Tågbolag backar om böneförbud: ”Mångfalden gör oss till ett bättre företag”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Ibland får vi frågan hur man kan bidra och stötta Nyheter Idag.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant. Det är det enklaste sättet.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

För 69 kronor i månaden, eller 698 kronor för ett år, kan du göra skillnad.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag