Talmansvalet: Allianspolitiker eller SD:are röstade på S-kandidaten

Foto: Ankara (CC BY-SA 3.0)
  • Måndag 24 sep 2018 2018-09-24
E-post 46

SVERIGE På måndagen valdes Andreas Norlén från Moderaterna till ny talman i Sveriges riksdag. I den slutna omröstningen fick hans motkandidat från Socialdemokraterna en röst från motståndarsidan.

Socialdemokraterna hade nominerat Åsa Lindestam till posten som talman, men hon förlorade omröstningen och blev istället förste vice talman. Som väntat röstade Allianspartierna samt Sverigedemokraterna på Andreas Norlén som därmed fick 203 röster mot Lindestams 145.

Siffrorna avslöjar att en av ledamöterna från högersidan röstade på S-kandidaten, men vem som gjorde det är oklart eftersom omröstningen var sluten.

Härnäst ska andre vice talman väljas ut, och det ser ut som att Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve kommer att vinna mot SD:s Björn Söder. S och Miljöpartiet har nämligen meddelat att de kommer att rösta på V:s kandidat, medan Alliansen tänker lägga ner sina röster.

Läs även: Så stoppas Björn Söder: ”Socialdemokraterna röstar med kommunisterna”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag