Tävlade utan slöja – nu hyllas den kvinnliga klättraren i Iran

Elnaz Rekabi (t v). Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 19 okt 2022 2022-10-19
E-post 1560

SYDKOREA/IRAN I årets asiatiska mästerskap i klättring deltog den 33-åriga iranskan Elnaz Rekabi. Under tävlingen, som gick av stapeln i den sydkoreanska huvudstaden Seoul, klättrade Rekabi utan hijab och gick därmed emot den iranska regimens slöjpåbud. Vid återvändandet till hemlandet mottogs hon som en hjälte.

På Twitter sprids filmer från när Rekabi anländer till den iranska huvudstaden Teheran efter tävlingen, till folkmassornas stora jubel.

Läs även: Övergav Iran efter antisemitism – nu tar den mongoliske judokämpen OS-silver

I efterhand har Rekabi hävdat att hennes hijab föll av av misstag och bett om ursäkt för att hon inte hade på sig under tävlingen. Det är en förklaring som hon gett först på Instagram och sedan till iransk statsmedia.

– Jag blev plötsligt och oväntat kallad på att tävla medan jag befann mig i kvinnornas omklädningsrum, säger hon till iransk stats-TV enligt BBC.

– Jag var upptagen med att ta på mig skorna och fixa min utrustning och glömde bära min hijab, som jag borde ha burit, fortsätter hon.

Många är emellertid skeptiska till förklaringen och menar att den har gjorts under påtryckning.

Läs även: Få iranier flyr landet – stannar och slåss när skolflickor gör uppror

På måndagen sade en källa till BBC Persian att Rekabis familj och vänner hade förlorat kontakten med henne efter att hon sagt att var med en iransk regeringsföreträdare. Det figurerade också uppgifter om att hennes pass och mobiltelefon konfiskerats och att hon hade lämnat sitt hotell i Seoul två dagar tidigt.

Rekabi förnekar dock dessa uppgifter till iransk statsmedia.

– Det hände inte. Vi återvände till Iran precis som planerat, säger hon enligt BBC.

Enligt SVT hamnade Rekabi fyra i mästerskapen i Seoul. Hon har tidigare tagit hem en bronsmedalj i tävlingen.

Läs även: Iransk stats-TV hackades: ”Våra ungdomars blod är på dina händer”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag