Tegnell: Därför är det en dålig idé att stänga skolorna

Anders Tegnell. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 16 mar 2020 2020-03-16
E-post 1671

SVERIGE Gränsen bör vara öppen och skolorna likaså – trots risken för spridning av coronaviruset. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell och förklarar varför i Sveriges Radio.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, intervjuades i P1 Morgon på måndagen. Där fick han frågan om vad man kan vinna på att stänga gränsen, som flera av våra grannländer har gjort.

– Jag tror inte man vinner något alls just nu, för att vi har redan smittan i de här länderna, och det lilla flödet som kommer från andra länder är nog vid det här laget så liten så den kommer inte spela någon roll för epidemin.

Inte heller för Sveriges del finns det någon poäng att stänga gränsen, menar Tegnell.

– Vi ser mer och mer signaler om att vi håller ut i samhället i Sverige.

Tegnell kallar smittläget i landet ”lite oklart”. Han uppger att det är svårt att veta hur stor smittspridningen är, och liknar det vid ett isberg där den största delen ligger under ytan.

Att flera företag låter sina anställda jobba hemma kallar Tegnell ”nog en vettig sak att göra”. Däremot tycker han inte att det är läge att stänga vissa typer av affärer och liknande som har gjorts i andra länder.

– För att effekterna av det är väldigt tveksamma, alltså de positiva effekterna. De stora effekterna har vi om man stannar hemma när man blir sjuk, säger han och påpekar att situationen kommer att fortgå under en längre tid.

– Det går inte att ha ett land stängt i månader.

Tegnell konstaterar att äldre löper störst risk att bli svårt sjuka, och att yngre klarar sig betydligt bättre. Han säger att han inte har hört talas om något fall där ett barn blivit allvarligt sjuk i corona.

Programledaren tar upp att man i Norge och Danmark har stängt sina skolor men ordnar omsorg för barn till vårdpersonal. Även den idén ställer sig Tegnell skeptisk till.

– Det finns en uttalad risk för att vi får en spridning i en annan del av befolkningen då, eftersom barn umgås med barn, och i den gruppen spelar inte spridning så stor roll för de blir inte sjuka. Men får vi då att barn börjar gå hem till sina far- och morföräldrar har vi ju skapat en mycket, mycket värre situation än vi har om de stannar kvar i skolan.

Läs även: Dan Eliassons lugnande besked: ”Vi har god kontroll över de som kommer”

Läs även: Socialstyrelsen förbereder sortering av människor som ska lämnas att dö

Läs även: Lathund – nu måste alla hjälpa till i kampen mot coronaviruset

Nu behöver vi din hjälp

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag