Dan Eliassons lugnande besked: ”Vi har god kontroll över de som kommer”

Foto: Skärmdump från Expressen
  • Måndag 16 mar 2020 2020-03-16
E-post

SVERIGE Sverige har bra koll på vilka som kommer in i landet samtidigt som coronaviruset sprids som en löpeld över världen. Det bedyrar Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

På en presskonferens på söndagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att MSB tilldelas 75 miljoner kronor för att genomföra en ”omfattande” informationskampanj om coronaviruset som ska nå samtliga hushåll.

På en direkt fråga om regeringen har diskuterat att likt länder som Norge, Danmark och Polen stänga landets gränser svarade statsministern nej.

Med på pressträffen var även Dan Eliasson, generaldirektör för MSB. Expressen frågade honom varför inte Sverige gör som sina grannländer och stänger gränsen.

– Därför att varje land måste göra bedömningar utifrån sina utgångspunkter. Vi har god kontroll över de som kommer. Vi har testat människor från olika regioner, sade Eliasson.

– Även i Danmark och Norge är gränsen inte stängd utan naturligtvis fungerar varuflöden, människor kan åka in där om man jobbar. Så att, det här med att de stänger gränser och vi inte gör det är inte riktigt en så enkel fråga, den är mer komplex.

Dan Eliasson var tidigare rikspolischef där han fick hård kritik för sin styrning av myndigheten. Bland annat har han kallats en ”charlatanliknande pajas” av Peter Springare, och en ”vandrande katastrof” av Jimmie Åkesson. Även anställda på polisen firade att han avgick.

Läs även: Socialstyrelsen förbereder sortering av människor som ska lämnas att dö

Läs även: Massiva stödpaket klara i Danmark och Norge – men Magdalena Andersson har inget besked: ”Vi bereder flera olika förslag”

Läs även: Lathund – nu måste alla hjälpa till i kampen mot coronaviruset

Nu behöver vi din hjälp

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag