Tegnell: ”Kommer att lugna sig ordentligt till sommaren”

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Måndag 23 mar 2020 2020-03-23
E-post

SVERIGE Spridningen av coronaviruset i Sverige kan sakta ned ordentligt till sommaren enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Något vaccin är dock inte aktuellt förrän i bästa fall nästa år.

Statsepidemiolog Anders Tegnell gästade SVT:s Agenda på söndagen och konstaterade att det under omständigheterna har varit ”ganska lugnt” för sjukvården i helgen.

– Varje dag som går när vi ligger på den här nivån är en stor vinst, för det betyder att risken för att vi ska få en riktigt hög dramatisk våg minskar, sade han.

– Den här nivån är en fullständigt acceptabel nivå för sjukvård och för alla andra, åtminstone under kortare perioder.

Därmed behövs det inga ytterligare restriktioner just nu, menar statsepidemiologen.

Han fick frågan om när folk kan återgå till sina normala liv, och om det kan ske före sommaren.

– Jag tror i alla fall att det kommer att lugna sig ordentligt till sommaren. Maj ut någonstans när det blir ordentligt varmt, sade Tegnell.

– Vi kommer att vara ute mer. Vi har också ett väder som viruset inte alls tycker om på samma sätt, och vi har förhoppningsvis så pass många immuna i samhället så att även det drar ner takten på smittspridningen.

Viruset kan dock komma tillbaka till hösten, och hur illa det blir då beror på hur många som blir smittade före sommaren.

Runt om i världen pågår arbete för att ta fram ett vaccin mot viruset. Anders Tegnell tror dock att det kommer att ta ett tag innan det blir läge för massvaccination. Först krävs rigorösa tester och att man bygger upp en produktionskapacitet.

– Får man någonting under nästa år så är det bra.

Läs även: ”Över förväntan” – Löfven får beröm för sitt tal till nationen

Läs även: Nationalekonomen: ”Det hjälper inte att bara erbjuda lån”

Stöd Nyheter Idag

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag