Tekniska undersökningen avslöjar: M75-granat som kastades mot polisen

Såhär ser en M75 granat ut, alltså samma typ av granat som användes i attacken mot polisbussen.
  • Onsdag 26 aug 2015 2015-08-26
E-post 409

STOCKHOLM På onsdagen bekräftar polisen officiellt att det var en handgranat som kastades mot en polisbil i Tumba i Stockholm. Nu står det även klart att den tekniska undersökningen visar vilken typ av granat som använts. – Jag kan tala om att det var en M75-granat, säger Kia Samrell vid Stockholmspolisen till Nyheter Idag.

Som första medie i Sverige kunde Nyheter Idag under måndagen avslöja att det var en handgranat som kastats och detonerat intill en polisbild i Stockholmsförorten Tumba. Under onsdagen bekräftar polisen officiellt samma sak på sin hemsida och de ser mycket allvarligt på händelsen som skulle kunna krävt flera polismäns liv.

– Ett angrepp mot liv och hälsa är alltid ett grovt brott. I detta fall skedde det mot poliser vilket innebär ett angrepp på hela samhället och rättsväsendet. Det är också ett angrepp mot medborgarna som vi är satta att skydda, vilket kvalificerar brottet som ännu allvarligare och helt oacceptabelt, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef i Stockholm syd i ett pressmeddelande.

Tekniska undersökningen avslöjar: Det var en M75-granat

Nyheter Idag har varit i kontakt med Kia Samrell hos Stockholmspolisen och hon berättar att det är ett hundratal splitterskador på polisfordonet. Enligt källor till Nyheter Idag ska polisbilen vara en Ford Tristar, en typ av bil som används av bland annat tunnelbanepolisen. Det är en stor och tung bil med extra skydd och det var med all sannolikhet det som räddade livet på de fyra polismän som befann sig i fordonet.

– Jag kan tala om att det var en M75-granat, berättar Samrell i telefonen.

M75 är en handgranat som tillverkades i forna Jugoslavien. Den har en kärna med 3000 stålkulor och är direkt dödlig på en radie mellan 12 till 18 meter. Den kan ge skador på upp till 50 meters avstånd. Polisen berättar att handgranaten detonerat så nära som bara en och en halv meter ifrån polisbussen, varför det var ren tur att ingen människa omkom.

– Det var 105 hål i polisbussen, berättar även Samrell.

Polisen tar händelsen på mycket stort allvar och prioriterar ärendet högt. Men de vill inte uppge närmare detaljer om hur de arbetar eller hur många poliser som utreder händelsen.

– Vi arbetar med en förundersökning om försök till mord. Vi har inte någon skäligen misstänkt i nuläget men vi kommer att hitta dem som gjort detta. Förr eller senare kommer de identifieras och vi kommer att göra allt för att de ska gripas och lagföras, vilket har varit vårt mål sedan minuten efter händelsen i förra veckan. Exakt hur vi bär oss åt berättar vi inte förrän vi är klara. De begick ett grovt brott och ett grovt misstag, säger Palle Nilsson, kommenderingschef i samma pressmeddelande.

Vill du bli uppdaterad om fler liknande nyheter? Då kan du trycka gilla på Facebooksidan nedan!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag