Telefonterror inifrån häktet: ”Det är hans rättighet”

Genrebild.
  • Fredag 1 feb 2019 2019-02-01
E-post 449

SVERIGE En man som sitter häktad i väntan på fängelse har i en veckas tid ringt sin hustru flera gånger varje dag trots att hon vill skiljas och gå vidare. Han har hotat med att ta livet av sig om hon inte svarar, och från häktet har de sagt att de inget kan göra. – Prata inte jättehårt med honom, löd istället uppmaningen från Kriminalvården.

Kvinnans make dömdes under hösten i både tingsrätt och hovrätt till ett längre fängelsestraff för grov narkotikasmuggling. I väntan på att straffet skall verkställas sitter han häktad, och hans hustru vill skiljas från honom. För en vecka sedan ringde han från häktet efter en lång tystnad. Han bad om förlåtelse men hon sade till honom att inte ringa mer. Nästa dag ringde han fjorton eller femton gånger.

– Jag mår inte bra, i helgen grät jag jättemycket. Jag känner mig inte trygg. Tänk om han ber mig att göra saker jag inte vill göra, berättar kvinnan.

Samtalen har fortsatt, flera stycken varje dag.

– Jag sa ”snälla sluta ringa”, men han ringde igen och igen. En gång sade han att han skulle begå självmord om jag inte svarar. Jag sade det till häktet, att han lägger press på mig att han kommer att ta livet av sig, och de svarade att jag inte skulle prata jättehårt med honom eftersom han kunde begå självmord. Men jag kan inte försöka ta hand om honom. Det låter taskigt, men det är inte mitt problem, säger hon.

Läs även: Våldtäktsman fick svenskt medborgarskap i häktet

Då kvinnan kontaktade häktet för att försöka få stopp på telefonterrorn fick hon svaret att det inte fanns något de kunde göra och att hon antingen kunde polisanmäla och begära kontaktförbud – vilket skulle ta runt tre veckor – eller byta telefonnummer och göra det hemligt.

– De sade att det var hans rättighet att ringa. Jag frågade vad som hände med mina rättigheter att slippa och (häktespersonalen) svarade att det är inte vad det handlar om just nu och att det här är mer som ett familjeproblem som vi måste lösa själva, berättar hon.

Vid samtal från häktets telefonrum möts den som svarar av ett inspelat meddelande som berättar att en intagen vill tala med mottagaren, och det går att klicka bort samtalet. Kvinnan upplever likväl de många samtalen som starkt påfrestande, och samtalen slutar inte förrän hon svarat. Hon berättar att maken skriker och är upprörd och att hon snabbt lagt på luren de gånger hon svarat. Numret är dolt, så det går inte att blockera utan att riskera att missa andra viktiga samtal.

Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården, säger först till Nyheter Idag att det här låter jättekonstigt.

– Alltså, du får ju inte sitta kvar i telefonrummet. Om telefonsamtalet inte kommer fram, så nä, okej. Det här låter inte klokt, säger han.

Efter att han närmare undersökt situationen med den inblandade personalen och verksjuristen visar det sig emellertid att häktet agerat enligt rådande föreskrifter. Om en intagen har fått telefontillstånd kan häktespersonalen inte neka denna att ringa. Att en intagen kan ringa flera gånger per dag torde dock vara ovanligt, uppger Mossberg, då många intagna får dela på ett fåtal telefoner.

Att kvinnan skulle ha uppmanats av häktespersonalen att prata med sin make förnekas av de inblandade, men om det skulle ha uppfattats på det viset ber Kriminalvården om ursäkt, hälsar Mossberg.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag