Terrorhotet: ”Europa får ett eget 9/11 inom två år”

Diktatorn Gaddafis kusin, Ahmed. Foto: Faksimil Youtube.
  • Onsdag 4 mar 2015 2015-03-04
E-post 1228

LIBYEN Enligt den före detta libyske diktaron Gaddafis kusin knackar Islamiska staten snart på hos oss i västvärlden. Med båt ska man invadera Europa och inom två år kommer européerna få ett eget 9/11 varnar han.

Nyheter Idag har tidigare berättat om hur den muslimska terrororganisationen Daesh bland annat vill använda flyktingbåtar för att genomföra en invasion av det europeiska fastlandet.

Bedömare har påpekat att en sådan operation i det närmaste skulle vara omöjlig för Islamiska staten. En markinvasion är extremt kostsam, medan en amfibisk sådan skulle vara ännu svårare att genomföra.

Alla är dock inte lika skeptiska. Ahmed Gaddaf al-Dam, kusin till den före detta libyske ledaren Muammar al-Gaddafi, berättade under måndagen för brittiska Mail Online att åtminstone 500 000 migranter kommer att ta sig från Libyen till Europa under 2015, och att ett stort antal av dessa migranter kommer att vara terrorister.

– De reser genom hela Europa. Inom ett år, två år, kommer vi att ha ett nytt elfte september, förklarade han för tidningen.

Alltsedan inbördeskriget i Libyen 2011 har flyktingströmmen från regionen varit relativt stor. Med båt tar man sig över Medelhavet och hamnar oftast till en början på Malta eller i Italien.

Lockas med vita oskulder i paradiset

Efter att Gaddafis styre fallit till följd av den västerländska interventionen har Libyen splittrats i interna konflikter. Daesh har utan större påfrestningar kunnat avancera in i landet och man kontrollerar nu de två större städerna Sirte och Derna. Flyktingströmmarna över Medelhavet har utvecklats därefter.

Den islamiska terrororganisationen har sedan tidigare uttalat att man vill gå in i Europa och ”förvandla det till ett helvete”. I februari rapporterade italienska il Giornale att av de illegala invandrare som kom till Italen med båt, kom 90 procent från Libyen. Flyktingarnas utsatta läge gör många av dem lätta för Daesh att rekrytera.

– De islamistiska grupperna tar dem med sig till sina läger och gör dem till soldater. De ger dem pengar, berättar för dem om Allah, paradiset och de många vita oskulder som väntar på dem där, berättar diktatorns kusin för den brittiska tidningen.

Den islamiska supermakten innefattar europeiskt territorium

Sommaren 2014 deklarerade Daesh att det kommande islamiska kalifatet inte bara skulle styra över Irak och Syrien, utan spänna över tre världsdelar.

På sikt sade man sig vilja lägga under sig territorium från Spanien och Balkan i väst till delar av Indien och Kina i öst.

– Tillkännagivandet att de har återupprättat Kalifatet är antagligen den mest betydelsefulla utvecklingen för internationell jihadism sedan elfte september, sa Charles Lister vid Brookings Doha Center om Daesh utveckling då.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag