Terrorn i Paris: ”Det här är för all skada som Hollande gjort muslimer världen över”

Foto: Youtube/AP
  • Lördag 14 Nov 2015 2015-11-14
E-post 249

FRANKRIKE Fransmännen vaknade idag på morgonen upp i ett nytt och skrämmande hemland. Rent formellt råder nu för första gången sedan andra världskriget krigstillstånd i Frankrike efter att terrorister mördat minst 128 människor igår kväll och natt.

Under natten utlyste den franske presidenten François Hollande undantagstillstånd för hela Frankrike. Något liknande har aldrig tidigare gjorts i landet sedan andra världskriget då Nazityskland invaderade landet, rapporterar Reuters.

Men denna gång kommer hotet inte från nazister från Tyskland utan från islamister med ursprung i Mellanöstern. Enligt ögonvittnen ska terroristerna ha hänvisat till situationen i Syrien och ropat ”Allahu akbar” medan de brutalt slaktade människor. En av de terrorister som deltog i mördandet inne i Bataclanteatern, där flest människor dödades, uppges ha ropat att; ”Det här är för all skada som Hollande gjort muslimer världen över”, skriver New York Times.

Hollande: Jihadister har förklarat krig

President Hollande uppgav under förmiddagen att gårdagens och nattens attacker i Paris är en krigshandling utförd av muslimska extremister. Då hade terrorgruppen Islamiska staten tagit på sig skulden för dådet.

– Det som hände igår i Paris och i Saint Denis nära Stade de France är en krigshandling. Och ställda inför ett krig måste landet agera på ett lämpligt sätt. Detta är en krigshandling utförd a en jihadistarmé mot de värden vi står för och det vi är: Ett fritt land. Det är en planerad krigshandling. Den är planerad av utomstående med hjälp inifrån, vilket utredningen kommer visa, sade han.

Minst åtta terrorister

Totalt uppges attackerna runt om i Paris ha utförts av minst åtta olika attentatsmän. Ännu under morgonen och förmiddagen letade polis och militär igenom staden efter fler terrorister och eventuella medhjälpare.

Samtliga åtta terrorister hade under natten omkommit, antingen genom att spränga sig själva i luften med bombbälten eller genom att skjutas ihjäl av polisen.

De första attackerna

De första attackerna utfördes omkring tjugo över nio på kvällen i korsningen mellan gatorna Rue Bichat på Rue Alibert. Där öppnade attentatsmännen eld mot människor utanför Le Carillon som är en kombinerad bar och café.

Därefter gick de över gatan och sköt mot restaurangen Le Petit Cambodge (Lilla Kambodja), som ligger mitt emot Le Carillon, enligt fransk polis sköts elva personer ihjäl vid restaurangen.

Efter skjutningarna flydde attentatsmännen i ett eller två fordon där ett av dem uppges ha haft belgiska registreringsskyltar.

Läkare, som normalt arbetar på närbelägna sjukhuset Hôpital Saint-Louis, uppges ha befunnit sig på Le Carillon vid attentaten och började omedelbart ta hand om skadade människor och påbörja livräddande insatser.

Casa Nostra

Skott avlossades därefter på den italienska restaurangen Casa Nostra (Vårt hem), ett drygt kvarter söder om den första attacken. En terrorist öppnade eld med en automatkarbin och en åklagare uppger att fem människor dödades där. Enligt ögonvittnen sköts människor ihjäl av en man som sköt skottsalvor om tre eller fyra skott i taget.

Stade de France

Tre explosioner, utförda av självmordsbombare, skakade under kvällen Parisförorten Saint-Denis och dödade minst fem människor. Ett tiotal människor dödades eller skadades på en bar nära fotbollsarenan Stade de France där Frankrike och Tyskland just då spelade en vänskapsmatch.

En av dem som var på matchen var den franske presidenten François Hollande som evakuerades från arenan av sina livvakter. Ytterligare två explosioner skakade därefter området och åskådarna evakuerades ut på planen i avvaktan på att evakueras från arenan.

La Belle Équipe

Två attentatsmän gick till atack mot restaurangen La Belle Équipe. Enligt polisen dödades 18 besökare på restaurangens terrass innan terroristerna omkring tio minuter i tio på kvällen återvände till sin bil och körde därifrån.

La Belle Équipe ligger i östra delarna av centrala Paris.

Gisslandramat på Bataclanteatern

Någon gång innan tio på kvällen stormade flera attentatsmän in på Bataclanteatern där det amerikanska garagerockbandet Eagles of Death Metal just då spelade inför en publik om 1 500 människor.

Terroristerna skrek ”Allahu akbar” medan de öppnade eld mot åhörarna i ett blodbad som pågick i 20 minuter. Därefter började de metodiskt samla ihop människor för att ta dem som gisslan och lyckades tillfångata mellan 60 och 100 personer.

Omkring midnatt meddelades att polisen stormade teatern efter att ha fått besked om att gisslantagarna börjat mörda gisslan. Strax före klockan ett på natten var dramat över, då hade tre av terroristerna sprängt sig själva i luften med självmordsbälten medan en fjärde terrorist skjutits ihjäl av polisen.

Till en början rapporterades om att över hundra människor dött inne på teatern, en uppgift som senare under natten justerades ned till 87 döda.

Många svårt skadade

Över 200 människor uppges ha skadats under gårdagskvällens och nattens terror i Paris varav ett hundratal är kritiskt skadade. Uppgifterna om antalet döda för terrorn i Paris kommer därför med stor sannolikhet att stiga ytterligare under dagen.

Foto: Google Maps

Foto: Google Maps

Se även:
Över 127 döda i Paristerrorn – Hollande: Dödligaste attacken sedan världskriget – Frankrike inför undantagslagar
Romson om terrordådet i Paris: “Kan försvåra för klimattoppmötet”
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år
Minst 35 döda i misstänkta terrordåd i Paris – President Hollande förd i säkerhet
Här hörs terrorbomben smälla av under fotbollsmatchen i Paris
Videon visar dramatiken efter attentatet i Paris – Minst 26 döda
Här kämpar de skjutna för sina liv – Dramatiska videobilder från Paris

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag