Över 127 döda i Paristerrorn – Hollande: Dödligaste attacken sedan världskriget – Frankrike inför undantagslagar

Foto: AP
  • Lördag 14 Nov 2015 2015-11-14
E-post 238

PARIS Över 127 människor rapporteras ha mördats i de omfattande terrorattacker som skakade den franska huvudstaden under fredagskvällen. Explosioner kunde höras i närheten av fotbollsarenan Stade de France och terrorister beväpnade med AK47:or mejade ned folk på minst sex olika platser i staden.

CNN:s samarbetspartner i Frankrike, BFMTV, rapporterade under kvällen om att minst 60 människor dödats i terrordåden. Det amerikanska nyhetsbolaget skrev samtidigt att minst tre explosioner skakade Paris under kvällen och att terrorister beväpnade med AK47:or öppnat eld mot människor på minst sex olika platser i staden.

Senare under natten rapporterades om att minst 118 människor dödats vid ett gisslandrama på Bataclanteatern i Paris, en siffra som senare justerades ned till drygt ett 80-tal. Ytterligare över 40 hade under kvällen skjutits ihjäl på andra platser i staden, totalt ska det röra sig om minst 127 dödsoffer.

En av de platser som förvandlades till ett blodbad var restaurangen Le Carillon i norra delarna av centrala Paris. I sociala medier spreds under kvällen skakiga bilder inifrån restaurangen där människor sågs kämpa för sina liv. Huvuddelen av skjutningarna rapporterades från tionde och elfte arrondissementen.

Gisslandramat

Sent på fredagskvällen utspelade sig ett gisslandrama på Bataclanteatern i Paris. Strax före midnatt stormades teatern av poliser som sköt ihjäl flera terrorister. Terroristerna hade då börjat mörda gisslan och människor inne på teatern twittrade om det pågående blodbadet, något som kan ha gjort att polisen valde att storma teatern. Enligt brittiska The Guardian var många av offren för terrorn ungdomar som var på teatern för att se en konsert med det amerikanska garagerockbandet Eagles of death metal.

Det är ännu oklart exakt hur många som dödades vid massakern på Bataclanteatern, men enligt franska medier ska det röra sig om minst 118 dödsoffer.

Undantagslagar

Frankrikes president François Hollande befann sig under kvällen på en vänskapsmatch som spelades mellan Frankrike och Tyskland på fotbollsarenan Stade de France när explosioner plötsligt hördes i närheten av arenan. Presidenten fördes snabbt i säkerhet av sina livvakter och höll vid midnatt ett tal till nationen där han pratade om terrorattackerna mot parisborna.

En märkbart chockad Hollande uppgav att Frankrike med omedelbar verkan stänger sina gränser och nu inför undantagslagar. Den franske presidenten sade även att terrorattackerna är de dödligaste attackerna mot Paris sedan andra världskriget. Han avslutade sitt tre minuter långa tal med ett ”Leve Frankrike”.

Soldater på väg

Vid halv ett-tiden på natten uppgav flera franska medier, däribland Le Figaro, att hundratals soldater är på väg till Paris. Senare under natten reviderades den siffran upp till 1 500 soldater. Samtidigt uppmanades människor att hålla sig hemma och inte gå ut om det inte är ”absolut nödvändigt”. Flera tunnelbanelinjer stängdes sent på kvällen av för trafik.

Se även:
Minst 35 döda i misstänkta terrordåd i Paris – President Hollande förd i säkerhet
Här hörs terrorbomben smälla av under fotbollsmatchen i Paris
Videon visar dramatiken efter attentatet i Paris – Minst 26 döda
Här kämpar de skjutna för sina liv – Dramatiska videobilder från Paris
Romson om terrordådet i Paris: “Kan försvåra för klimattoppmötet”
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag