Texas blockerar gräns – stoppar federala gränsvakter

Guvernör Greg Abbott och ett mottagningscenter för migranter i Eagle Pass, Texas. Bild: Public Domain.
  • Fredag 12 jan 2024 2024-01-12
E-post 0

Delstaten Texas National Guard har tagit kontroll över Shelby Park i staden Eagle Pass för att stoppa inflödet av illegala migranter från Mexiko. Man stoppar även federala gränspatrullen från tillträde, vilket eskalerar konflikten mellan Texas och den federala regeringen, rapporterar Fox News.

National Guard uppges ha satt upp stängsel och taggtråd i området, som varit hårt drabbat av den migrantkris som pågått i Texas och övriga USA sedan flera år tillbaka.

Eagle Pass borgmästare Rolando Salinas uppger att han informerats om att beslutet, som staden inte har begärt, ingår i guvernören Greg Abbotts (Rep) nödplan.

– Den nuvarande hållningen är att förbereda för framtida illegala gränsövergångar och att begränsa tillgången för organisationer som underlättar illegala gränsövergångar i parken och området, säger Texas Military department i ett uttalande.

US Border Patrol bekräftar för Fox News att deras agenter nekas tillträde till platsen, ett tilltag som emellertid hyllas av Brandon Judd från National Border Patrol Council.

– Guvernör Abbot skadar inte gränspatrullens operationer, han förstärker dem. Att han tar kontroll över Shelby Park frigör våra agenter för andra problemområden med en hög andel av illegala migranter. Guvernör Abbots handling ska ses som en förstärkare, säger han i ett uttalande.

Samtidigt är handlingen en eskalering av en pågående konflikt mellan delstaten Texas och den federala regeringen om hur migrantkrisen, som översvämmat både Texas och städer runt omkring i USA med illegala migranter, ska hanteras.

Är 2021 initierade Abbot Operation Lone Star för att hejda migrantflödet. Som ett led i operationen sattes en barriär upp i floden Rio Grande, vilket resulterade i en stämning från den federala regeringen.

Biden-administrationen har även stämt Texas för att delstaten instiftat lagar som låter delstatliga och lokala polismyndigheter gripa illegala migranter, vilket den federala regeringen menar stör den federala myndighetens arbete samt skadar relationen med utländska regeringar.

Texas har i sin tur stämt den federala regeringen för att deras agenter rivit och förstört taggtråd som sattes upp nära Shelby Park för att stoppa illegala gränsövergångar.

– Vi tror inte att Guvernör Abbotts politik och politiska trick är säkra, inte för Texas samhällen eller för våra agenter i fältet som försöker göra sitt jobb. Det utgör en risk för dem, och de avhumaniserar och demoniserar migranter, sade Vita Husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i december.

Abbotts administration har å sin sida anklagat den federala regeringen för att elda på migrantkrisen med sin ”öppna gränser-politik”.

– Texas håller gränsen vid vår södra gräns med extra taggtråd och barriärer för att avskräcka och trycka tillbaka de rekordnivåer av illegal migration som bjudits in av president Bidens huvudlösa öppna gränser-politik. Istället för att genomdriva federala lagar, ger Bidens administration mexikanska karteller fri tillgång till att smuggla människor in i landet, säger Abbotts talesperson Renae Eze på torsdagen. 

Läs även: Bidens skräcksiffra – sämsta stödet för en president i modern tid

Läs även: Här plöjer bilen genom en grupp migranter – åtta döda i misstänkt attack

Läs även: Kalabalik i Guatemala: Migranter på väg mot USA drabbar samman med militär

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag