Texter om ”svennar” används i SFI-undervisningen – försvaras av lärare

Genrebild. Foto: Marco Verch
  • Onsdag 1 aug 2018 2018-08-01
E-post 657

VÄXJÖ Texter som handlar om hur ”svennar” är har använts inom SFI-undervisningen på Folkuniversitetet i Växjö. Det rapporterar P4 Kronoberg.

Den som har studerat svenska för invandrare på Folkuniversitetet i Växjö kan förutom språket också ha fått lära sig om hur ”svennar” beter sig. I läromedel som har använts på skolan står det bland annat att ”svennar är blyga inför främlingar” och ”svennar skiljer sig hellre från sin partner än från sina vänner”.

P4 Kronoberg har pratat med lärare på skolan som försvarar texterna även om de själva inte har använt dem. Staffan Nilsson är en av dem:

– ”Svennar skiljer sig hellre från sin partner än från sina vänner”. Ja, det är nog sant (skratt).

Kan man verkligen ha ett studiematerial som säger att ”svennar” är blyga inför främlingar, frågar reportern.

– Ja det tycker jag man kan ha, faktiskt. Det är ju en realitet också. Jag tror att mycket av SFI-undervisningen saknar realitet, säger Staffan Nilsson.

”På stranden hittar svennen alltid en perfekt plats. Där ligger han eller hon så långt som möjligt från de andra badarna”, står det också i studiematerialet. Läraren Franz Mongo tycker att det som står i texterna stämmer överens med verkligheten:

– Det finns ju undantag, absolut. Men mest av dem, ja, (skratt) är precis som boken säger.

Läs även: Annie Lööf: ”Finns en form av strukturell diskriminering i det svenska samhället”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag