Thailands ambassadör till attack mot RFSU-tidning för Ekis-citat om billig fitta

Thailands ambassadör i Sverige Kiattikhun Chartprasert menar att Kajsa Ekis Ekman formulerar sig olyckligt i den omdiskuterade artikeln och att hon inpräntar en bild av Thailand hos allmänheten som inte är sann. Foto: MFA Thailand (CC0) Bilden är tagen vid ett annat tillfälle
  • Lördag 19 mar 2016 2016-03-19
E-post 2030

STOCKHOLM Kritikstormen var stor mot författaren Kajsa Ekis Ekman, efter att Nyheter Idag berättade om hur sexarbetare i Chiang Mai gått ut i ett offentligt fördömande av en debattartikel där Ekman parafraserat mansattityder och skrivit om thailändska prostituerade i termer av ”billig fitta”. Nu tar Thailands ambassad i Stockholm, genom en officiell skrivelse, avstånd från vad de menar vara Kajsa Ekis Ekmans svartmålning av 70-miljonerslandet.

Uppdatering: Läs vår intervju med Kajsa Ekis Ekman om kritikstormen här – förklarar att citatet är taget ur sitt sammanhang 

Nyheter Idag berättade under tisdagen om hur det thailändska sexarbetarnätverket Empower Foundation gått ut med ett öppet brev där de kritiserade den stridbare författaren Kajsa Ekis Ekman för vad de menade vara ett rasistiskt språkbruk som befäste fördomar om thailändska kvinnor.

Bland annat gällde det en artikel i sexualupplysningstidskriften Ottar, där läsaren lätt kan få uppfattningen att thailändskor är ”billig fitta”.

”Det sorgligaste tycker jag är dessa queeraktivister som gör jobbet åt 53-åriga IT-chefer som åker till Thailand för att få billig fitta. Om de vill köpa sex, låt dem åtminstone argumentera själva. Varför ska ni vara daddor åt dem, de kan väl tala i egen sak”, skriver Kajsa Ekis Ekman på Ottars webbplats.

Reaktionerna över citatet efter Nyheter Idags artikel lät inte vänta på sig, inte minst i sociala medier.

Texten fortsätter efter de inbäddade inläggen

Kajsa Ekis Ekman slår ifrån sig anklagelserna om att uttalandet skulle vara ett uttryck för rasism mot thailändska kvinnor och pekar på att det är en parafras, rapporterar Aktuellt Fokus. Men reaktionerna hos thai, såväl i Thailand som i den thailändska diasporan, är skarpa. Så till den grad att Den kungliga thailändska ambassaden med anledning av protesterna skrivit ett officiellt brev till RFSU:s tidning Ottar. Brevet innehåller invändningar mot Ekmans särskilda utpekande av Thailand som destination för sexköpare.

Ambassadören Kiattikhun Chartpraserts brev är riktat till Ottar-redaktören Carolina Kemlin och daterat 18 mars, samma dag som det skrevs delades det också på ambassadens Facebook-sida.

Ambassadör Chartprasert: ”Yttrandefrihet innebär inte att man kan säga vad som faller in”

”Vi har uppmärksammats på att Ottars webbplats den 16 mars 2016 publicerat en debattartikel med titeln ’Sexarbete eller prostitution’ av Kajsa Ekis Ekman vilken anger Thailand som en plats där man kan få billiga prostituerade. Medan vi respekterar hennes yttrandefrihet ser vi det som helt och hållet orättvist att på detta sätt inge en felaktig bild hos allmänheten. Det är ett tråkigt men obestridbart faktum att prostitution finns på många platser i världen, men att särskilt utmåla ett specifikt land på detta sätt är inte vad vi förväntade oss av en erkänd författare. Varje land lever under sina egna omständigheter och författaren borde inte peka ut Thailand ensamt i denna fråga utan att först ha försökt nå genomgående kunskap i eller studerat andra aspekter av ämnet. Författarens ordval för att beskriva kvinnor – billig fitta – har också sårat och upprört många människor”, skriver ambassadören.

Texten fortsätter efter det inbäddade inlägget

สำเนาหนังสือที่สถานเอกอัครราชทูตฯ มีถึงบรรณาธิการของวารสาร Ottar กรณีบทสัมภาษณ์ของนาง Kajsa Ekis Ekman ครับ

Posted by Royal Thai Embassy Stockholm on Friday, March 18, 2016

Ovan: Kiattikhun Chartpraserts brev som det delades på ambassadens Facebook-sida

Kiattikhun Chartprasert skriver att han inte vill inskränka Kajsa Ekis Ekmans rätt att uttrycka sig, samtidigt som han menar att yttrandefrihet inte innebär att man kan säga vad som faller in, utan att den måste användas med ansvar och respekt för andra människor, särskilt för de som saknar privilegiet att få leva ett anständigt liv. ”Vi vill därför uttrycka vår besvikelse och oro, å det kraftigaste, med anledning av författarens bruk av dessa opassande ord”, skriver ambassadören.

Ambassadören meddelar att det är hans varma förhoppning att synpunkterna kommer förmedlas till Kajsa Ekis Ekman, samt att redaktören Carolina Kemlin kommer publicera brevet på Ottars webbplats så att tidningens webbplatsbesökare med eget omdöme får göra sig en uppfattning om författarens sätt att uttrycka sig.

Fördjupa dig: Läs den ursprungliga artikeln som väckte kritikstormenLäs vår intervju med Kajsa Ekis Ekman där hon bemöter kritiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag