Therese samlade in över 300 000 till terroroffret Iryna: ”Oerhört tacksam”

Foto: @thereseverdun på Twitter
  • Måndag 29 jul 2019 2019-07-29
E-post 3699

SVERIGE Efter att ha blivit måltavla för terroristen Rakhmat Akilov har ukrainskan Iryna Zamanova fått utvisningsbeslut och måste lämna Sverige. Regeringen nobbar alternativet att ge henne nåd – men från civilsamhället är stödet desto starkare. En insamling till förmån för ukrainskan och hennes dotter är nu avslutad och har nått över 300 000 kronor.

Ukrainska Iryna förlorade ett ben vid terrordådet på Drottninggatan 2017. Hon fick tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna mot terroristen Rakhmat Akilov som sedermera dömdes till livstids fängelse. Men nu har myndigheterna bestämt att ukrainskan och hennes 14-åriga dotter Sofia inte längre får stanna i landet.

Trots att regeringen har möjlighet att genom nåd upphäva utvisningsbesluten har man valt att inte ens överväga saken, rapporterar Expressen.

En som däremot har agerat är Twitterprofilen Therese Verdun som startade en insamling för att hjälpa Iryna och Sofia ekonomiskt.

– Jag, som många andra, läste om avvisningsbeslutet mot Iryna Zamanova och spontant kändes det moraliskt fel. Ett beslut kan ju äga en juridisk riktighet utan att för den sakens skull kännas bra enligt det folkliga rättsmedvetandet. Det kändes skevt att Sverige stundtals är omvittnat förlåtande gentemot till exempel svenska IS-resenärer, men hårt gentemot Iryna som är ett offer för terror. Jag frågade på Twitter om någon kände till någon insamling men ingen verkade göra det, så då tänkte jag att jag kunde använda min plattform till att starta en själv, sade Therese Verdun till Nyheter Idag i en tidigare intervju.

Nu är insamlingen avslutad och enligt Verdun landade summan slutligen på 327 400 kronor – något som uppges ha tagits emot med stor tacksamhet av den terrordrabbade ukrainskan.

Alexander Edbom, som har medverkat i insamlingen som tolk på ryska, meddelar på Facebook att Iryna planerar att ge bort en del av pengarna till något barn som lider av liknande problem.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag