Tidigare S-profil till motattack när Expressen avslöjar antisemitism i hennes Facebookgrupp: ”Rasistiskt”

Bild: Faksimil Facebook
  • Tisdag 14 nov 2023 2023-11-14
E-post

Den tidigare S-profilen Roba Kadhems Facebookgrupp ”Pink Room”, med över 184 000 medlemmar, har sedan terrorangreppet mot Israel den 7 oktober fyllts med antisemitiska kommentarer, avslöjar Expressen. Christer Mattson, forskare vid Göteborgs universitet, beskriver antisemtismen i gruppen som ”på Goebbels-nivå”, men Kadhem går till motangrepp mot tidningen, då hon menar att ”det är rasistiskt” att misstänka araber för antisemitism..

Roba Kadhem grundade Facebookgruppen Pink Room för åtta år sedan, och idag har gruppen över 184 000 medlemmar, vilket gör den till Sveriges största grupp för kvinnor och icke-binära.

År 2020 fick Kadhem, som även varit programledare för SR-programmet ”Din Gata” och driver podcasten ”Lyssna tjejer” för Spotify, ett stipendium från Stiftelsen Botildenborg för sitt arbete med gruppen, med motiveringen att hon ”har skapat en samtalston som präglas av respekt, medmänsklighet och gemenskap”.

Inför förra årets riksdagsval värvades Kadhem av Socialdemokraterna i Malmö under våren för att skapa innehåll på partiets sociala medier.

– Vi behöver vara lite mer simpla i vad vi säger, annars kommer bara die hard följare fatta och det är inte de vi vill nå, sade Kadhem till Expressen.

Kadhem förklarade också varför hon bjudit in partiledare för alla partier utom SD till frågestund i ”Pink Room” inför riksdagsvalet.

– Jag känner inte att jag vill ge utrymme till ett parti som är icke-feministiska, rasistiska och står för allt jag är emot. Vi har yttrandefrihet i Sverige men det är inte en mänsklig rättighet att få utrymme i en fb-grupp, sade hon och tillade att ”det är inget problem om en medlem skulle rösta på SD.”

Kadhem sade även till Expressen att hon försöker undvika politik i gruppen ”Pink Room”.

– Jag känner inte att jag vill lägga upp mer politik. Jag har alltid tänkt att vi inte ska vara superpartiska där, sade hon.

När Hamas attackerade Israel den 7 oktober blev gruppens innehåll emellertid mer politiskt. Samma dag delade en av gruppens administratörer en bild där det stod att Palestina måste frigöras ”by any means necessary” enligt Expressen.

Under tiden som följde publicerades en rad antisemitiska kommentarer i gruppen. ”Om man vill veta sanningen så måste man lyssna på folk som sett och hört och varit med och absolut inte svenska nyheter som vinklar allt och detta för att det faktiskt är judiska familjer som äger Aftonbladet, Expressen och TV4”, skriver en medlem. 

”I stort sett all svensk media ägs av zionister. Inte särskilt opartiskt med andra ord”, ”problemet är att Facebook (Meta som äger whatsapp AppStore etc), ägs ju av sionisten Mark Zuckerberg”, ”Kolla upp META och ägarna så ser ni varför det censureras och gjort så i alla år.” är andra exempel på kommentarer om judiskt ägande i gruppen.

När youtubern Filip Dikmen stängdes av från Radiohjälpen efter Israel-fientliga inlägg om kriget kommenterade en medlem att ”är ju säkert bara en slump att Radiohjälpens generalsekreterare är judinna…”. På det svarar Roba Kadhem ”loololol slump indeed.”

– Det är Goebbels-nivå på den här antisemitismen. Man drar in uppenbara lögner i det. Byter ut ordet ”judar” mot ”sionister” och implicerar att alla judar har ett gemensamt intresse och att de styr i bakgrunden. Det är riktigt gammaldags antisemitism av grövsta kalibern, säger Christer Mattsson, forskare och föreståndare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, till Expressen.

Roba Kadhem, som sades upp från sin tjänst hos S i Malmö en kort tid efter valet, skriver först i ett sms till Expressen att ”Det pågår folkmord i Gaza, kvinnor föder barn i kejsarsnitt utan bedövning, det finns inget rent vatten, 4000 barn har dött, men du väljer att fokusera på en kommentar i en Facebookgrupp, step up your game”.

När Expressen återkommer med frågor om hennes egen kommentar i gruppen skriver Kadhem att hon var ”extremt ironisk”, och att det i själva verket är ”rasistiskt” att misstänkliggöra henne som arab.

”Jag var extremt ironisk och är bekväm med att vara ironisk i mina flöden för alla vet vad jag tycker och det är tydligt var jag står. Jag står upp mot antisemitism, jag har delat flera andra klipp som handlar om samhörighet mellan judar och muslimer, för jag ser inte det här som händer i Gaza som en religiös konflikt. Jag ironiserar över att folk tar just de argumenten på allvar – och försöker med hjälp av såna argument skapa splittring mellan judar och muslimer. Nu är det mycket så här och det skrämmer mig också: Att man som arab misstänkliggörs och hela tiden drabbas av den förutfattade meningen att man är antisemit, bara för att man är arab. Det är rasistiskt.” skriver hon till Expressen.

Läs även: Judiska församlingen i Malmö ställer in manifestation av säkerhetsskäl

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag