Tidigare UD-tjänsteman döms för tjänstefel – beviljade felaktiga visum till afghaner

Foto: Patrik Svedberg
  • Torsdag 18 mar 2021 2021-03-18
E-post 117

SOLLENTUNA En tidigare anställd vid Utrikesdepartementet döms av Attunda tingsrätt till villkorlig dom och 80 dagsböter på 220 kronor för tjänstefel efter att felaktigt ha beviljat Schengen-visering till afghanska medborgare. När mannen greps 2019 misstänktes han för människosmuggling, men åklagaren fann inte tillräckligt med bevis för att föra de misstankarna till åtal.

De oriktiga viseringarna beviljades när mannen, som var tjänstledig från ett tidigare arbete på Migrationsverket, arbetade på Sveriges ambassad i Islamabad, Pakistan, mellan november 2014 till december 2015.

Läs mer: Frifräsaren i Islamabad – viseringar för miljoner på villovägar

Visumen beviljades utifrån falska inbjudningar från Svensk Afghansk Foundation (SAF), Telefonaktiebolaget LM Ericsson (Ericsson), Scania CV AB (Scania) och International Afghan Women Organization & Afghan Swedish Organization (IAWO), och mannen åtalades för sammanlagt 122 fall.

Mannen har enligt åklagare Arne Fors framställning ”haft en arbetsledande ställning och varit väl förtrogen med gällande regler och praxis avseende viseringsärenden”.

Fors yrkade på att mannen skulle dömas för grovt tjänstefel, bland annat med motiveringen att ”brotten har för det allmänna medfört allvarligt förfång på grund av att gärningen inneburit en risk för olaglig invandring till Schengenområdet i strid med Sveriges internationella åtaganden att upprätthålla yttre gräns och risk för Schengenstaternas säkerhet samt risk för att sökande inte haft för avsikt att lämna medlemsstaternas territorium när den sökta viseringen löpt ut”.

Tingsrätten frikänner emellertid mannen för grovt tjänstefel, och dömer honom för tjänstefel av normalgraden för 61 fall av felaktiga viseringar.

Det samlade straffvärdet är sex månaders fängelse, men mannen kommer undan med villkorlig dom eftersom han ”till följd av brotten har förlorat sitt arbete och att hans förutsättningar att i framtiden få likvärdigt arbete blivit påtagligt begränsade” skriver tingsrätten.

Mannen avskedades från sitt arbete på Migrationsverket efter en utredning 2016 enligt SVT, och när han greps i april 2019 misstänktes han för människosmuggling. Åklagaren fann emellertid inte tillräckliga bevis för att föra misstankarna om människosmuggling till åtal.

Läs även: Skärpt straff för ambassadanställd som underlättade människohandel

Läs även: Människosmugglare inför rätta – hyrde ut svenska pass till illegala immigranter

Läs även: Svenskt par vill adoptera vuxen afghan: ”Vi är en familjeenhet”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag