Tidning polisanmäler hot mot reporter som granskade moské

Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 31 jan 2019 2019-01-31
E-post 705

GÄVLE Under sin granskning av Gävle moskés kopplingar till en skola i kommunen utsattes en av Gefle Dagblads reportrar för hot och kände sig tvingad att radera bilder. Tidningen har polisanmält händelsen, rapporterar Expressen.

Gefle Dagblad har i flera år granskat Gävle moské, och senast har det handlat om dess kopplingar till Nya Kastets skola. När tidningens reporter hade ett möte med skolchefen dök även moskéns imam upp – en person som tidningen har sökt i flera år utan att ha fått svar.

Chefredaktör Anders Ingvarsson berättar för Expressen att stämningen sedan blir hotfull. Reportern hamnar i ett rum där han är ensam mot tre personer varav en filmar konstant trots att han ber honom att sluta. När reportern fotograferar imamen blir han tillsagd att radera bilderna.

– Imamen säger hotfulla saker och slår knytnäven i sin handflata. Där och då kände sig reportern tvingad att radera journalistiskt material. När en reporter under hot, förolämpningar och viftande knytnävar tvingas radera bilder, har man passerat en gräns där man hotar vår demokrati och pressfrihet, säger Anders Ingvarsson.

Gefle Dagblad har polisanmält händelsen, och Expressen har sökt imamen för en kommentar utan att nå fram. På Twitter kommenterar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) nyheten:

Läs även: SD-politiker får polisbevakning efter hot och trakasserier

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag