Tidöpartierna: Sverige ska inrätta ”återvändandecenter”

Bild: regeringen.se
  • Torsdag 29 jun 2023 2023-06-29
E-post 0

Regeringen och samarbetspartiet SD ger Migrationsverket i uppdrag att upprätta så kallade ”återvändandecenter”. Det meddelar företrädare för de blågula partierna på en pressträff torsdag morgon.

– Under förra året var det cirka 74 procent av de asylsökande som fick avslag på sin ansökan och därmed också ett utvisningsbeslut. Det betyder att en stor majoritet av de asylsökande behöver återvända, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergaard (M) på pressträffen.

– Under 2022 registrerade Migrationsverket 11 580 återvändandeärenden, men bara 39 procent av dem som fått ett beslut att lämna Sverige gjorde det självmant, fortsätter hon.

Enligt migrationsministern är detta långt ifrån tillräckligt.

– Om den reglerade invandringen ska upprätthållas måste ett nej vara ett nej.

Läs även: Man på Migrationsverkets förvar fritagen av maskerade personer

För att öka återvändandet presenterar Tidöpartierna därför flera åtgärder. Däribland ger man Migrationsverket i uppdrag att per omgående påbörja upprättandet av ”återvändandecenter”.

– Återvändandecentrena syftar till att samla personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och som därmed ska lämna landet, säger Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.

– Detta blir ytterligare en viktig pusselbit för att öka andelen sådana här beslut som faktiskt verkställs, fortsätter han.

– Med ett återvändandecenter på plats skapar vi ytterligare förutsättningar för ordnat återvändande och minskar risken för att personer går under jorden och blir en del av skuggsamhället, säger Amir Jawad (L) på pressträffen.

På grund av EBO-lagen, som innebär att asylsökande har möjlighet att ordna eget boende, kan asylsökande som fått avslag i nuläget inte tvingas till att bo på återvändandecenter.

Arbetet med att avskaffa EBO är emellertid igång och kommer att vara i mål snart, meddelar Malmer Stenergaard. Därefter ska det också bli obligatoriskt för personer med avslag att bo på dessa center.

Läs även: Aspling (SD) om kaoset på Migrationsverket: ”En verksamhet som fått stryk med flit”

Läs även: Anställd på Migrationsverket: ”Vi släpper ut långt fler på gatan än vi utvisar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag