Tiggeri kräver tillstånd i S-styrda Eskilstuna efter dom i Förvaltningsrätten

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 24 jun 2019 2019-06-24
E-post 462

ESKILSTUNA Tiggare i Eskilstuna måste nu begära tillstånd av polisen för att kunna ägna sig åt så kallad ”passiv penninginsamling” på vissa platser. Detta efter att Förvaltningsrätten gett kommunen rätt mot Länsstyrelsen, som tidigare försökt stoppa tillståndskravet.

Eskilstuna Kommun, som styrs av Socialdemokraterna, beslutade i juni 2018 om den nya kravet på tillstånd.

– Samhällskontraktet fungerar inte för den här gruppen och risken är att om vi tycker att det är okej att de lever som de gör så tycker vi kanske snart att det är okej om våra egna medborgare också gör det om ett tag. Det kan bli ett sluttande plan som gör att den svenska modellen eroderar, sade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) under debatten som föregick beslutet enligt Eskilstuna Kuriren.

Men det hela stoppades av Länsstyrelsen, som menade att tiggeri inte utgör en störning av ordningen.

– Vi har gjort en analog tillämpning av bestämmelserna för gatumusikanter, som inte utgör någon störning och därmed inte är tillståndspliktigt. Vår bedömning är därför att detta inte heller är störande, sade Karin Bergkvist, jurist på länsstyrelsen i Sörmland, till SVT Nyheter Sörmland. 

Läs även: Människohandeln i Växjö – så organiserades tiggeriet

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson tog emellertid Länsstyrelsens beslut med ro.

– Man ramlar väl inte av stolen direkt. Länsstyrelser brukar traditionellt vara ganska försiktiga eftersom de vet att det går att överklaga, sade Jimmy Jansson, som också lovade att överklaga Länsstyrelsens beslut.

– Om det skulle vara så att sista och högsta instans säger att kommunerna inte kan reglera det här med den lokala ordningsstadgan då är det också ett välkommet besked, för då får vi veta vad kommunerna har för handlingsutrymme och då ligger bollen hos Sveriges riksdag och Europeiska unionen och de länder som förtrycker sina medborgare, sade Jimmy Jansson till SVT Nyheter Sörmland.

Länsstyrelsens beslut välkomnades däremot av oppositionspolitikern Maria Chergui (V).

– Det är glädjande att länsstyrelsen beslutat att avslå, men djupt beklagligt att Jimmy Jansson och majoriteten vill överklaga. Det är ren och skär populism. Det är hårt och omänskligt att förbjuda fattigdom. Vi kan bättre än så här, sade Maria Chergui

Läs även: KD och V om lokalt tiggeriförbud: ”Diskriminerande”

Nu har Förvaltningsrätten gett Eskilstuna Kommun rätt att införa tillståndskrav för tiggeri, rapporterar P4 Sörmland. Bollen ligger därmed åter hos Länsstyrelsen, som har möjlighet att överklaga beslutet hos Kammarrätten i Jönköping.

Ett liknande beslut har tidigare fattats av bland annat Vellinge Kommun. Men i Vellinge gäller förbud mot tiggeri på vissa platser i kommunen, till skillnad från i Eskilstuna där tiggare alltså ska kunna ansöka om tillstånd.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag