Tino Sanandaji: ”Regeringen är mästare på att skylla ifrån sig”

Nationalekonom Tino Sanandaji. Foto: Facebook/Wikimedia Commons
  • Söndag 22 jul 2018 2018-07-22
E-post 1950

STOCKHOLM Regeringens senaste helomvändning får kritik av Tino Sanandaji. ”Är det så det låter nu”, säger nationalekonomen efter inrikesminister Morgan Johanssons lappkast om att en EU-räddningsstyrka behövs.

Regeringen kritiseras för att beredskapen kring bränder i skog och mark inte är tillräckligt bra. I en intervju med SVT Nyheter säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att det vore bra med en gemensam räddningsstyrka inom EU.

– Jag tror att det är en bättre väg att gå över en EU-kapacitet så att man kan dela på kostnaderna. Det är ganska stora investeringar här, vi talar kanske om 100 miljoner kronor för två flygplan som man kanske då kan komma att använda var tredje, var fjärde år under några veckor. Det är bättre att man försöker samarbeta över gränserna och mellan olika länder för att ha en gemensam kapacitet, säger han.

Men i slutet av januari lät det annorlunda – då sågade inrikesministern idén om en gemensam EU-räddningsstyrka.

– Det blir för dyrt, och risken är att EU-länderna förlitar sig på hjälp från EU i stället för att bygga upp egen räddningskapacitet, sa Morgan Johansson till Sveriges Radio.

– Vi måste se till att medlemsstaterna själva, och för egna pengar, höjer sin kapacitet så att man inte tror att man kan luta sig tillbaka och säga att det här kan vi nog ta på EU-resurser, så att vi själva slipper ha den här kapaciteten.

Sanandaji: ”Absurt”

Regeringens lappkast har inte gått nationalekonomen Tino Sanandaji obemärkt förbi.

”Är det så det låter nu? SR för ett halvår sen: Sverige skeptiskt till räddningsstyrka i EU. Morgan Johansson: Det blir för dyrt”, skriver han på Facebook och fortsätter:

”Regeringen är mästare på att skylla ifrån sig. Varför kan inte både EU och Sverige satsa mer? 100 miljoner är småpengar. Det är absurt att klaga på att det bara används ibland, när det behövs är det oumbärligt. Ska folk inte ha försäkringar, brandlarm och brandsläckare hemma med samma argument att de knappt använder den?”

För tillfället får Sverige hjälp av flera EU-länder, där Polen utmärker sig efter att ha skickat 44 brandbilar och över 130 brandmän i en gemensam kraftansträngning för att släcka skogsbränderna som rasar i olika delar av Sverige.

LÄS MER: ”Våra hjärtan är med det svenska folket, inte med den svenska eliten”
LÄS MER: ”Regeringen var alltså emot den gemensamma räddningsstyrkan”
LÄS MER: EU-planen: Så ska Sverige räddas från bränderna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag