Tiotals automatvapen beslagtagna i polisinsatser i Stockholm – Unga killar anhållna

Poliser med förstärkningsvapen. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 17 jan 2017 2017-01-17
E-post 2033

STOCKHOLM Under helgen har polis genomfört flera insatser där totalt ett tiotal automatvapen med tillhörande ammunition tagits i beslag. Under tisdagen sker häktningsförhandlingar där unga killar är anhållna, misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott. Polisen säger att de tack vare insatsen sannolikt förebyggt grova brott.

Polismyndigheten berättar på sin hemsida om flera tillslag under den gångna helgen. Totalt har ett tiotal automatvapen med tillhörande ammunition tagits i beslag i samband med polisinsatser. En av insatserna ägde rum på lördagen vid en husrannsakan i södra Stockholm. När Nyheter Idag talar med Manne Jönsson, polisens chef för grova brott i Söderort, säger han att det varit tillslag på flera ställen.

– Dels är det i Fruängen och dels är det i Bromma. Det rör sig om olika typer av lokaler, men det är hyresfastigheter i första hand.

Läs också: Vapentillslagen kan ha koppling till vansinnesskjutning – Åklagare: ”Vi utreder det”

Ett tillslag ska även ha gjorts i samband med att ett fordon stoppades för kontroll på söndagen. Polisen har identifierat vilken typ av automatvapen det är som tagits i beslag, men det är inga uppgifter som Jönsson kan kommentera. Däremot är inte uteslutet att de vapen som tagits i beslag var ägnade åt framtida brottslighet.

– Den där typen av innehav innebär att det finns någon planering, annars har man inte den typen av vapen. Något konkret kommer vi inte släppa eftersom det är sekretess på det.

Under tisdagen väntas åklagare begära de anhållna killarna häktade.

– Det är fyra personer som är anhållna och de begärs häktade idag. De är unga till åldern och de är förhållandevis ostraffade sedan tidigare, men det finns en missbruksproblematik i bakgrunden. Misstanken är synnerligen grovt vapenbrott.

Enligt polisens hemsida har polisen sannolikt förebyggt grova brott med anledning av vapenbeslagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag