Vapentillslagen kan ha koppling till vansinnesskjutning – Åklagare: ”Vi utreder det”

  • Tisdag 17 jan 2017 2017-01-17
E-post 143

STOCKHOLM Det omfattande beslaget av ett tiotal automatvapen kan ha kopplingar till en vansinnesskjutning på Vantörsvägen den 22 november förra året. Den händelsen utreddes som mordförsök och samma kväll påträffades en brinnande bil i en gångtunnel i Vårby i Södra Stockholm. I den brinnande bilen påträffades ett automatvapen. – Vi utreder om det finns samband med det beslag som har gjorts, säger kammaråklagare Erik Wendeby till Nyheter Idag.

Tidigare under tisdagen berättade Nyheter Idag att polisen genomfört omfattande polisinsatser på flera adresser i Stockholm i helgen. Totalt har ett tiotal automatvapen tagits i beslag och fyra personer är anhållna, misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att helgens stora polisinsats, och tillslag av automatvapen, kan ha kopplingar till en vansinnesskjutning som ägde rum på Vantörsvägen den 22 november förra året. Då kunde Nyheter Idag berätta att polisen upprätthöll en omfattande avspärrning samtidigt som polisens tekniker undersökte vad som såg ut att vara ett kulhål i ett fönster på en fastighet på första våningen.

– Jag hörde en skottsalva som lät som maskingevärseld, berättade ett vittne då till Aftonbladet.

Ett annat vittne, som SVT Nyheter talade med, berättade om dramatiken när polis anlände till platsen.

– Det var en Golf som sneddade in på en tvärgata, sedan hörde vi en hög smäll. Då hade bilen krockat och med en taxi och det var flera polisbilar runt omkring. Jag hörde polisen ropa till någon att lägga sig ned på marken, säger ett annat vittne till SVT Nyheter.

Uppgifter, och bilder som Nyheter Idag tagit del av, gör även gällande att skotthål ska ha påträffats i en bil på platsen. Efter vansinnesskjutningen lämnade en annan bil Vantörsvägen i hög fart. Bara minuter senare fick räddningstjänst larm om en likadan bil som lämnat platsen där skjutningen ägt rum, men som nu stod i brand i en gångtunnel i Vårby i Södra Stockholm. I den utbrunna bilen påträffades ett automatvapen.

En häktningsförhandling ägde rum i Södertörns tingsrätt på tisdagen där en ung man född 1998 begärdes häktad av kammaråklagare Erik Wendeby. I häktningsframställan nämns en adress på Vantörsvägen där ett vapentillslag ska ägt rum i lördags. Den adressen är i praktiken samma adress, eller i vart fall bara meter ifrån den plats där skottlossningen ägde rum den 22 november.

När Nyheter Idag talar med Wendeby känner han väl till skottlossningen som ägde rum den 22 november. Han kan inte bekräfta något samband, men säger att det utreds just nu.

– Det har gjorts vapenbeslag och utifrån det får vi jobba så att säga. Sen är det en rad åtgärder som ska vidtas, men själva utredningen just nu kan jag inte kommentera. Det är så pass nytt det här ärendet. Vi jobbar på så fort som möjligt för att bringa klarhet i det här.

Skjutningen den 22 november förra året på Vantörsvägen utreds som mordförsök. Vapentillslaget i lördags rubriceras som synnerligen grovt vapenbrott.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag